hátfájdalom

Manapság egyre többen panaszkodnak mozgásszervi problémákra. Itt fáj, ott fáj, nehezen mozgunk, aminek aztán az a vége, hogy már nem is sportolunk, s elhízunk. Ördögi kör ez, mivel a mozgásszegény ülő életmód, amely a modern világ velejárója egyenes következménye a különböző helyen kialakuló fájdalomegyüttes.

És valóban, ha már fáj, nehezen teszünk ellene. Egészen addig, amíg elviselhetetlenné nem válik a kínszenvedés. Akkor elérkezett a pillanat, hogy kiszálljunk ebből a körből, feltérképezzük a lehetőségeinket és megtaláljuk a megoldást.

Milyen lehetőségek közül választhatunk? A manuálterápia Budapest szívében is elérhető. Lássuk, hogyan működik!

Gyógytorna vagy manuálterápia? – Melyiket válasszam?

A két kezelési mód merőben eltér egymástól. A manuálterápia egyik előnye a gyógytornával szemben, hogy a páciens passzív módon vesz részt a kezelésen. Lényege, hogy a manuálterapeuta fizikailag megfelelő helyzetbe hozza a testet.

A manuálterapeuta egy magasan képzett szakember, évekig végzi tanulmányait, mielőtt praktizálásba foghatna. Ezért sokkal nagyobb bizalommal fordulhatunk hozzá, mint adott esetben egy csontkovácshoz.

Manuálterápia lépésenként

A manuálterapeuta először felméri a páciens állapotát, megvizsgálja a fájdalmas testrészeket, feltérképezi a lehetséges okokat. Ennek alapján felállítja a diagnózist, majd összeállít egy konkrét javaslatokra épülő tervet. Az elsődleges cél általában az, hogy minél hamarabb megszűnjön a fájdalom, hiszen utána tudunk hatékonyan javítani az adott életminőségen.

Valójában a legnagyobb előnye, hogy rögtön jó hatással van a testre, s maga a kezelés is fájdalommentes. A manuálterápia hátránya, hogy a mozgásszervi problémák kisebb részére bevethető.

Gyógytornával a gerincfájdalmak ellen

Attól függően, hogy gerincünk melyik részén érzékeljük a problémákat, célzott gyakorlatokkal segíthetünk a hátunk állapotán. Sajnos a gondok gyakran összeköthetőek a mozgásszegény életmóddal és a rossz tartással.

A gyógytorna ilyen szempontból felér egy edzéssel, hiszen a fontosabb izomcsoportok megerősítésére szolgál. Képes enyhíteni a fájdalmat, viszont egy hosszabb folyamatról van szó, mivel a páciens szinte életmódot vált azzal, hogy több mozgással próbálja elősegíteni saját mobilitását és fájdalmainak enyhítését.

A gyógytornának számos fajtája létezik, ezért mindig hasznos az egyéni konzultáció és az igényekre beállított kezelési gyakorlatsor.

A gyógytornász személye is fontos

Lényeges, hogy jól képzett szakértővel dolgozzunk együtt. A gyógytornász nem feltétlenül csak a gerincre specializálódik, egyéb mozgásszervi probléma esetén is segítségünkre lehet.

A gyógytornász feladata, hogy a beteggel karöltve a fájdalmat enyhítse, az életminőséget javítsa, valamint az eredeti funkciókat visszaállítsa. Tehát a gyógytorna esetében elengedhetetlen, hogy a páciens aktívan együttműködjön.

Mi a megoldás?

Egységes megoldás nincs. Az adott problémára kell megtalálni a legmegfelelőbb kezelési mód, sőt akár több módszert kombinálni is lehet a siker érdekében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom