játék a kertben

Egy kerti játszótér minden kisgyermekes család esetében praktikus választás lehet a kertbe. De megéri az árát? Cikkünkben kifejtjük, hogy miért érdemes befektetned egy kerti játszótérbe, és milyet válassz!

Nem véletlen, hogy minden parkban, iskola és óvoda udvarán akad egy játszótér; számtalan előnye van a gyerekek fizikumának, motoros képességeinek, szociális készségeinek fejlődése szempontjából. És persze minden gyerek szeretné, ha otthon is lenne egy. Összegyűjtöttünk 7 okot, miért lesz igazán jó nektek, ha játszótér van a kertben!

1. Jót tesz a gyerkőc fejlődésének

A játszóterek nem csak a szórakozás helyszínei – ahogy fentebb is írtuk, komoly szerepet játszanak a különböző készségek fejlesztésében. Javítják a gyermek egyensúlyérzékét, mozgáskoordinációját, fejlesztik kreativitását és képzelőerejét. Gondolj csak bele, hányszor „alakított” a játszótér várat, űrhajót, kalózhajót, felfedezésre váró vidéket, megvédendő birtokot!

A homokozóban bármit lehet építeni, a hintával a Holdig lehet szárnyalni, a mászókán, kötélhágcsón meg lehet hódítani a világot. Az aktuálisan rajongott mesék, történetek is rendre megjelennek a játszótéren.

Ha több gyerek veszi birtokba, akkor nagy hatással van a szociális készségek fejlesztésére, együttműködésére, és bizony konfliktusok is felmerülhetnek, így azok kezelését is megtanulhatják a gyerekek.

Ha pedig a kalandok nincsenek nyitvatartási időhöz kötve, akkor forró nyári estéken ragyogóan lehet a mászóka tetején ülve csillagokat lesni, vagy megfigyelni az éjszakai állatok, sünik, cicák mozgását.

2. Jobb dadus, mint Mary Poppins

Egy kerti játszótérnek a szülők és gyermekek számára is egyaránt az a legnagyobb előnye, hogy a ház körüli munkák elvégzése közben (is) lefoglalja a gyerekeket. Felügyelet mellett, mégis szabadon lehetnek a friss levegőn, úgy, hogy közben ráadásul mindenki kapcsolatban maradhat egymással.

Átjöhetnek a szomszéd gyerekek, rokonok is, megszervezhetitek a közös felügyeletet, ezzel szülőtársaidnak is segítve. Amíg a gyerekek önfeledten szórakoznak, addig lehet közben öntözni, gyomlálni, fúrni-faragni, vagy akár leszedni a lekvárnak való gyümölcsöt vagy az ebéd mellé a salátához szükséges zöldségeket.

Sőt, nem csak a gyerekeknek hasznos: felállíthatsz olyan szettet is, amiben van „felnőtt-játék”, például fészekhinta is, ami egyben bevethető nyugágyként vagy függőágyként is. Egy nagyszülők biztosította szabad hétvégén például kényelmesen iszogathatod benne „fészkelve” a reggeli kávéd, vagy olvashatod a könyved. De mondunk még jobbat: a kerti munka után a fészekhintában összegömbölyödve süttetheted a hasad.

3. Környezettudatosságra nevel

A kerti játszótér – értelemszerűen – a kertben van, ahol növények, esetleg állatok veszik körbe a gyerkőcöt. Ha megteremted nekik a megfelelő környezetet, egyben megteremted a megfelelő ingereket, benyomásokat, indíttatásokat a természet és a kert szeretete iránt.

A mászókázás, bújkálás közben ragyogóan lehet felfedezőset játszani is, megvizsgálni a bogarakat, a szomszéd cicája által hátrahagyott tappancsnyomokat, megfigyelni a lepkéket, vagy a madáretető vendégeit.

Eközben látja, hogyan dolgozol a kertben, és bizonyára fel fogják kelteni az érdeklődését a szerszámok, növények, az ültetés, metszés, és látja, hogyan arathatod le – szó szerint! – a kemény munka gyümölcsét.

Könnyedén bekapcsolódhat, de nem kell attól félned, hogy elunja a dolgot, hiszen bármikor tarthat egy kis pihenőt a mászókán, hintán, csúszdán, miközben te rajta tudod tartani a szemed.

4. Ha kevés az idő

A játszótér fontos eleme a gyerek fizikai, szellemi és szociális fejlődésének, de ha elfoglalt a napirended, nem biztos, hogy minden nap bele tudod kalkulálni a „játszizást“ az életetekbe.

Könnyen lehet, hogy az utolsó pillanatban jön közbe valami, rendeződik át a nap, váratlan látogató jelentkezik be, esetleg maga a készülődés húzódik el, és amikor végre elindulnátok, akkor döbbensz rá, hogy mire odaértek a játszótérre, már jöhettek is vissza.

Ebben segíthet, ha otthon is van egy játszótér, ahova bármikor kimehet. Természetesen itt is fontos a megfelelő felügyelet, de ha a konyhaablakból rálátsz a mászókára, akkor azért szemmel tarthatod, miközben megfőzöd a vacsorát, vagy elmosogatsz.

Így továbbra is a szabad levegőn lehet, levezetheti a fölösleges energiáit, este nyugodtabban alszik, és nem okoz nyűgösséget a bezártság. Az idő sem korlátoz: a lehető legkorábban és a lehető legkésőbb is kijuthattak a szabadba.

Nem kell kiszámítani, hogy mikor kell elindulni ahhoz, hogy hazaérjetek sötétedés előtt, és nem ér kellemetlen meglepetés egyes körülkerített játszótereken, ahol változó a nyitvatartási idő.

Természetesen a közösségi játszótereket sem jó teljesen kihagyni a gyerek életéből: ott egészen másfajta élmények érhetik őt, mind a környezet, mind más gyerekek, mind pedig a játékok változatosságának tekintetében.

5. Biztonságos minden időszakban

A kerti játszóterek előnyei az elmúlt néhány évben értékelődtek fel igazán a kertes házakkal együtt. A világjárvány hullámzásainak tetőzésekor, a kijárási korlátozások idején sokkal könnyebb dolguk volt azoknak a szülőknek, akik kertes házban laktak. Az online órák után mindig volt idő egy kis levegőzésre, mielőtt a gyerekek nekiálltak volna a leckéknek, a szülők pedig a napi teendőiknek.

A kerti játszóterek a gyerekek számára is oldották a feszültséget és a bezártságérzetet. Könnyebb elviselni az esetleges karantént, korlátozásokat, és az online oktatás-home office összehangolását is, ha a gyerek el tudja magát foglalni, és le tudja vezetni a fölös energiáit a kertben.

Az otthoni játszótér nem csak koronavírusos időszakban jelenthet biztonságosabb alternatívát, hanem egy sima influenzajárvány, vagy megfázásos szezon esetén is jól jöhet.

6. Természetes alapanyagok, biztonságos játékok

A közösségi játszóterek elrendezésére, anyaghasználatára nem tudsz hatással lenni, és bár ezeknél van egy törvényi szabályozás, az még nem jelenti automatikusan, hogy természetes anyagokat használnak.

Otthonra viszont bátran választhatsz például fából készült játékokat, amiket kizárólag natúr olajokkal kezelsz, így biztosan nem találkozik vegyszerekkel a gyermeked.

A fa mászókák, kötélhágcsók, hinták, hidak üdítő változatosságot jelentenek a gyerekek számára tömegesen gyártott fröccsöntött műanyagok világában, és nagyban hozzájárulnak az esztétikai érzékének fejlesztéséhez is – miközben belesimulnak kerted hangulatába.

7. Teret ad a közös mókáknak

Minden apában és anyában ott rejlik még a gyerek, aki olykor szívesen megmászná maga is a falakat, elfoglalná a várat, vagy lecsúszna a csúszdán. Félsz, hogy kinéznek a játszótérről, ha beszállsz a buliba?

Az otthoni mászókán nem kell ilyesmitől tartanod, nyugodtan beleadhatod szíved-lelked a kalandokba, senki nem szólhat meg érte. Arra figyelj csak oda, hogy olyan játszóteret válassz, aminek a teherbírása a felnőttek súlyának is megfelel, és már indulhat is a közös játék!

Az otthoni játszótér nem csak praktikus megoldás, de olyan élményeket adhatsz vele gyerekednek, amire felnőtt korában is emlékezni fog, amikor nem az fog számítani, hány plüsskutya, kisautó vagy baba volt a szobájában, hanem az, hogy mennyit fogócskázott, bújócskázott, bohóckodott a szüleivel!

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Ash Gerlach

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert