állatorvosi asszisztens

Gyerekkorban sokan állatorvosok akarnak lenni. Pedig nem annyira egyszerű ennyi dolgot megtanulni. A szakember az orvoshoz hasonlóan rengeteg betegséget, gyógymódot, kezelést és műtéti eljárást ismer, aminek során állatorvosi asszisztensre is szüksége van. Éppen ezért nem szükséges azonnal orvosnak tanulni, ha sokkal gyorsabban és egyszerűbben is elérhetjük az álmainkat.

Az állatorvosi asszisztens képzés ára Budapesten igen kedvező, így ebben a cikkben arról számolunk be, hogy mivel foglalkozik egy ilyen személy.

Egyáltalán ki az, aki állatorvosi asszisztensként szeretne dolgozni?

Természetesen, aki szereti az állatokat, szeret segíteni a betegeken és szívesen támogatja őket a gyógyulásuk során. Majdnem ugyanaz a munka, mint egészségügyi dolgozónak lenni egy rendelőben, csak az emberek el tudják mondani a problémájukat, míg a beteg állatok nem.

Kell hozzá elhivatottság és rengeteg szeretet, együttérzésből annyi, hogy ne befolyásolja a munkavégzésben, mert az nem segít a beteg állaton, ha együtt szenvedünk vele.

Mit csinál konkrétan az állatorvosi asszisztens?

Mindenekelőtt az állatorvos munkáját segíti, a házi kedvencek és a haszonállatok betegsége esetén az ellátásban, gyógyításban az orvos utasításának megfelelően cselekszik. A feladatok jó részét egyedül is el tudja látni, például előkészíti a vizsgálatra, eteti azokat az állatokat, akik a rendelőben kellett, hogy maradjanak. Elvégzi a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Az adminisztrációs tevékenységeket és az ezekkel kapcsolatos bizonylatokat előkészíti, feljegyzéseket készít, ha szükséges.

Az asszisztens végezhet kezeléseket is a beteg állatokon, mivel rendelkezik megfelelő ismeretekkel. Tisztában van a kisállatok és a gazdasági haszonállatok anatómiájával, élettanával, tipikus betegségeivel. De persze nem árt, ha alapvető gyógyító eljárásokat és eszközöket is ismerni.

Az állatorvos utasítása alapján végezheti az oltások beadását is, akár tömegesen is.

Neki kell gondoskodnia az állatok szakszerű elhelyezéséről, és a szűrő és diagnosztikai vizsgálat során az állatok azonosítását is ő végzi. Gondoskodik a balesetmentes rögzítésről, és a vizsgálati terület feltárását is ő végzi. A műtétek alatt is segíti az orvos munkáját.

Az előírt utókezeléseket elvégzi és beadja a gyógyszereket.

Részt kell vennie a járványvédelmi feladatok elvégzésében, és a hatósági élelmiszer higiéniai feladatok megoldásában közreműködik. Figyelemmel kell kísérnie a rábízott állatok életjelenségeit, egészségi állapotát, és ellenőriznie kell a paramétereket.

Összegyűjti az elhullott állatokat és az állati melléktermékeket, és ártalmatlanítja azokat. Ha szükséges közreműködik az elhullott állatok boncolásában.

A felmerülő adminisztrációs feladatok elvégzéséhez megfelelő számítógépes ismeretekkel rendelkezik. El kell, hogy fogadja azt, hogy a szolgáltató – állatorvosi tevékenység végzése során az állatokon végzett beavatkozásokért, kezelésekért a szolgáltató állatorvos viseli a felelősséget.

Milyen képzéssel lehet valaki állatorvosi asszisztens?

Az OKJ Akadémia szervezésében 6 hónap képzéssel megszerezhető egy államilag elismert Állatorvosi asszisztensi tanúsítvány, amellyel a most még létszámhiánnyal küzdő szakmában biztosan el lehet helyezkedni durván egy havi bérnek megfelelő árért.

Az asszisztensi képzés ára tartalmazza az elméleti oktatás díját, valamint a modulzáró vizsgákat. A tanfolyam díját részletfizetéssel is lehet rendezni.

Összegezve: Megállapítható, hogy a hiányszakmának számító állatorvosi asszisztensi képzéssel nagy valószínűséggel el lehet helyezkedni, ezért ha van hozzá affinitásunk, bátran vágjunk bele egy tanfolyami képzésbe, melynek a díját nem is kell egy összegben kifizetni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom