napelemes mobil töltő

Szinte bármit csinálunk, az energiába „kerül”. Még a fekve sorozatnézés is energiát emészt fel – a sajátunkat. Ha gépet üzemeltetünk, az is energiát igényel. Ha lekapcsoljuk a háztartásban az összes lámpát, tévét, számítógépet, még akkor is halljuk a hűtő időnkénti zümmögését.

Folyamatosan energiát fogyasztunk. Az viszont nem mindegy, hogy ez az energia honnan jön, és mennyibe kerül. A felhasználható energiaforrások felkutatása mindig is kiemelkedő szerepet játszott az emberiség történetében.

A föld alá fúrunk kőolajért, földgázért, veszélyes, szinte kiapaszthatatlan energiát biztosító elemekkel zsonglőrködünk, vad folyókat zabolázunk meg, és munkába fogjuk a szelet is.

Pedig van egy fix, szó szerint ragyogó energiaforrásunk is, elég, ha csak felnézünk az égre. Igen, a Nap. Az egyik legígéretesebb és egyre inkább terjedő megoldás a nap sugárzó energiájának hasznosítása.

Ezt napelemek segítségével tudjuk elektromos energiává alakítani, amit szinte bármivé tudunk igényeink szerint tovább formálni, akár egy finom kávévá, akár egy felfúrt polccá, akár egy telefonbeszélgetéssé.

A napenergia kihasználása nemcsak hatékony, hanem környezetbarát alternatívát is kínál az energiaellátás terén.

Nem mostanában jutott eszünkbe

Bár meglepő lehet, de a napelemek története egészen az ókorig nyúlik vissza, ugyanis már akkor kacérkodtak a napenergia gondolatával, viszont „kicsit” később, az 1800-as években történt meg a nagy ugrás. Egy véletlennek köszönhetően derült ki, hogy egy bizonyos anyag (szelén) másként viselkedik sötétben, és másként napfény hatására.

Mindez egy tengerbe fektetett kábel hibaelhárítása közben ötlött be az ezen kísérletező tudósnak. Azért ez elég területspecifikus véletlen volt, nem olyan mindennapi, mint Newton meg az almája. Az első modern napelemek így már az 1800-as évek végén megjelentek.

ultrakönnyű összehajtható napelem

Az igazi áttörést az 1950-es években hozta meg a szilícium alapú napelemek fejlesztése. Azóta folyamatosan nő a napelemek hatékonysága és csökken az előállítási költségük, azaz olcsóbban jutunk több energiához. Nem csoda hát, hogy egyre népszerűbbek ezek a zöld, tiszta energiaforrások, és az emberiség egyre nagyobb hangsúlyt helyez ilyen irányú fejlesztésekbe.

Különösen fontos ez azért is, mert bolygónk fosszilis eredetű energiaforrásai folyamatosan csappannak, és ezek kinyerése és felhasználása erősen környezetromboló hatású.

Miből készül, hogy működik?

A napelemek leggyakrabban szilícium alapú anyagokból készülnek, melyeket rétegezve üveglapok közé helyeznek. Ezek az üveglapok segítik a napfény bejutását és egyúttal védelmet nyújtanak a környezeti hatásokkal szemben.

A modern napelemek különféle rétegeket tartalmaznak, amelyek segítenek optimalizálni a fotonok abszorpcióját és az elektronok áramlását, ezáltal növelve a hatékonyságot.

A napelemek működési elve az ún. fotovoltaikus hatáson alapszik, melynek lényege, hogy napfény hatására a napelemben található szilícium „megvadul”. Az elektronjai mozgásba lendülnek, így hozva létre az elektromos energiát.

Ez az energia teljesen tiszta, a károsanyag kibocsátás gyakorlatilag nulla.

Természetes energia természetjáróknak

A telepített napelemek képesek akár egy egész háztartás áramigényét fedezni. Jellemzően háztetőre telepítik. A kezdeti beruházás nem olcsó, de hosszú távon gondolkodva sokat spórolhatunk vele.

Ezek azonban fix napelemek, a tetőt nem hordhatjuk mindenhová magunkkal, ha épp elutazunk. A gyártók le is csapták a magas labdát, ezért a napelemek mobil kivitelben is megjelentek a piacon.

hordozható napelemek ugyanazon elven működnek, mint a fixen rögzített társaik, azonban jóval könnyebbek. Összecsukható, kompakt kivitelben készülnek, ezért könnyen szállíthatók.

Ezek a napelemek általában beépített akkumulátorral rendelkeznek, amelyek tárolják a napenergiát, így képesek áramot biztosítani még akkor is, amikor a nap nem süt. Árfekvésük és teljesítményük alapján kiválaszthatjuk a számunkra legoptimálisabb megoldást.

Ha nagy teljesítményű mobil energiaforrásra van szükségünk, kicsit mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Cserébe viszont olyan napelemet kapunk, ami biztosítja számunkra a zavartalan sátrazást, nyaralást olyan helyeken is, ahol esélytelen lenne egyéb más áramforrást használni.

összehajtható napelem töltő

Ideális áramforrás világjáróknak, lakóautóval barangolóknak. Ezeket nagy teljesítményű mobil napelemeket a 8-10 kg-os súlyuk miatt nem igazán egy hátizsákba találták ki.

Lehet még a mobilisnál is mobilisabb! Ha kicsiben gondolkodunk, és csak egy-egy kirándulás, biciklitúra során szeretnénk időnként feltölteni az eszközeinket, választhatunk ultrakönnyű, összehajtható napelemet.

Ez a napelem mindössze 320 grammot nyom. Választásnál mindenképp vegyük figyelembe, hogy milyen szintű vízállóságot biztosít a gyártó! A napelem teljesítménye, a csatlakozók száma/típusa is fontos döntési szempont.

Győződjünk meg róla, hogy a csatlakozók kompatibilisek-e azokkal a készülékekkel (telefon, laptop, tablet, lámpa, stb.), amelyeket tölteni vagy működtetni szeretnénk róluk! Előnyük tehát nemcsak az, hogy környezettudatosan használjuk ki a természet nyers energiáját, hanem az, hogy ezt szinte bárhol megtehetjük.

A sátrazáson, pecázáson, túrázáson túlmenően hasznát vehetjük akár kertekben, telkeken, bárhol, ahol nem biztosított a vezetékes áram elérése!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom