fenyőfa

Napjaink nagy kérdése igazi vagy műfenyőnk legyen. Mindenki mással érvel. Van, aki egyszerűen csak azt mondja, hogy ez tetszik, a másik megoldás nem kell. De persze akad, aki úgy gondolja, hogy még mindig az igazi fenyő a nyerő választás.

Ebben a cikkben kifejtjük, hogy melyik a jobb megoldás, valamint eláruljuk, hogy miért éri meg a fenyőfák vásárlása nagykertől.

A tradíciók életben tartása

Néhányan azzal érvelnek, hogy azért egy műfenyőt elővenni a tárolóból közel sem ugyanaz, mintha elmegyünk karácsonyfát vásárolni, hazavisszük, majd bele faragjuk a tartójába. Na és az illata, azt nincs az az aroma diffúzor, ami pótolni tudná!

Élő fenyőfa

Az élő fenyőt választó családoknál a gyerekek is életben tartják majd a tradíciókat, mert az ünnepnek különleges hangulatot ad az élő növény. Sokan azt vallják, hogy a fenyők kivágása környezetromboló tevékenység, ami csak részben igaz, mert ezek a fák a karácsonyfa szerep nélkül nem is kerültek volna elültetésre, hiszen ez is egy üzlet. A termelő abból él, hogy karácsonyfát ad el, aztán ha eladta újakat ültet, tehát a fa újratermelődik.

A lebontott fenyőfák hulladékként történő kezelése már más kérdés, de a legtöbb városban már összegyűjtik és valamit tesznek vele, megy a komposztba vagy apríték lesz belőle a növények alá.

Műfenyő

Akik a műfenyőt preferálják azt mondják, hogy minden évben ugyanazt a fát használják újra, így ezzel nem termelnek szemetet.  De azt is tudnunk kell hogy a műfenyő a környezetre egyik legveszélyesebb petróleum származékból készül, a PVC előállítása során rákkeltő anyag keletkezik, és még ólmot egyéb veszélyes anyagokat is tartalmaz. Ezeknek az anyagoknak hatása van a máj, a vese működésére, idegrendszeri és szaporodási károkat is okoz.

Igen ám, de a műfenyők rengeteget változtak az évek alatt, már háromdimenziós levelekkel készülnek, valamint sokszor még LED világítással is ellátják őket.

Méretüket tekintve a minitől az óriásig mindent megtalálunk. Általános az 150-180 cm magas változat, de keresik már a 2 m feletti méreteket is. Valóban sokat nyom a latba a műfenyő mellett az is, hogy időt és fáradtságot takarítunk meg vele, ráadásul a tartóba történő befaragáskor sosem lesz ferde.

Biztosan nem kell tűlevelet sepregetni utána, minden évben évben ugyanolyan formás és szép lesz a fánk.

Gyökeres fenyő

Van azonban egy más módja a fenyő vásárlásnak az pedig a jutazsákba vagy vödörbe ültetett gyökeres fenyő. A kerttulajdonosok szívesen választják, mert ünnepek után kiültethető a kertbe.

Akinek pedig nincs kertje, annak marad a fenyő bérlési lehetőség, amikor is a fenyőfát cserepestől vissza kell vinni a kiadás helyszínére, majd ott a fenyőfa árának egy részét visszatérítik.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy mind az élő, mind pedig a műfenyőnek van előnye és hátránya is attól függően, hogy milyen szemszögből közelítjük meg a témát. Éppen ezért a döntést mindenkinek magának kell meghozni, hogy minden évben beszerez-e egy igazi fenyőfát karácsonyfának vagy vásárol egy műfenyőt, ami sok évig kitart.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom