muskátli

Ki ne álmodott volna egy elpusztíthatatlan növényről? Egy olyan egész szezonban bőségesen virágzó növényről, ami alig igényel törődést és az új kertészeket sem ijeszti meg. Olyanról, ami jól tűri a nyári kánikulát, de zivatarok sem tesznek kárt benne.

A muskátli lendületes növekedésével és bőséges virágaival a legtapasztalanabb kertésznek is sikerélményt nyújt – és ehhez csak néhány egyszerű gondozással kapcsolatos szabályt kell betartani.

A Pelargonium for Europe szakértői megosztják a muskátli gondozásával kapcsolatos ismereteiket, hogy ez a gyönyörű dél-afrikai növény májustól őszig teljes pompájában virágozzon.

A koronavírus-járvány lezárásai alatt milliók kezdtek új hobbik felfedezésébe és sokan a kertészkedés mellett döntöttek. Remek választás a muskátli azoknak, akik nincs még csak ismerkednek a kertészkedésselés azoknak is, akik csak valami igazán egyszerű gondozást igénylő gyönyörű színes virággal dobnák fel a kertjüket vagy erkélyüket.

A Pelargonium for Europe szakértői összegyűjtöttek néhány tippet a kezdőknek – és a nem annyira kezdőknek -, hogy a lehető legszebben és legtovább virágozzanak növényeik.

Válaszd ki a neked való muskátlit

Ha új vagy a hobbikertészek világában, a közönséges muskátli vagy más néven sávoslevelű muskátli éppen neked való. A kertészetekben és faiskolákban minden tavasszal és nyáron rengeteg egyenes, bokros, színes virágú muskátlit találunk.

A borostyánlevelű muskátli is nagyszerű választás, kedvelt helye az erkély, ahol jól mutat akár felfuttatva, akár hajtásait lógva hagyva.

A fagyok után ültesd el

Nem ritka, hogy a muskátlik már májusban virágozni kezdenek, de fontos, hogy a szabadba csak a fagyok után ültessük ki. Ahhoz, hogy a virágok erejük teljében költözzenek kinti helyükre, hozzá kell szoktatni őket a kinti levegőhöz.

Épp olyan ez, mint amikor a nyári melegből a hideg medencébe csobbanunk – szinte sokkolja a szervezetet. A szoktatás, azaz megkeményítés azt jelenti, hogy a növényeket egy-két hétre napközben a szabadba helyezik, mielőtt végleg kiültetik.

Ez segíti a virágokat elkerülni a sokkot, amely hátráltatná egészséges fejlődésüket.

Ültesd szellősen

Bár a muskátlik gyorsan növekednek, figyelnünk kell, hogy semmiképp ne ültessük el túl korán. Ha már megszokták a hűvösebb kinti levegőt, az ültetés során fontos, hogy az egyes növények között kb. 20 cm távolságot hagyjunk – ez teret enged a növekedéshez, és a levegőáramlását is lehetővé teszi a levelek között, amivel elkerülhetjük a nedves, meleg időben kialakuló penészesedést.

Napra helyezd

A muskátlik nemcsak tűrik, de imádják a napsütést, a déli napsütést is örömmel viselik. Félárnyékban is jól érzik magukat, bár minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Az északi fekvésű erkély viszont nem megfelelő környezet.

Tipp: A muskátli a nap felé nő. Ha gyönyörű növényeket szeretnél, forgasd el a cserepes muskátlit minden héten 90 fokkal, hogy minden oldalról elegendő fényt kapjanak.

Öntözd okosan

A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik, ahol a hosszabb szárazság nem ritka. A muskátlik jól viselik ezeket az időszakokat, húsos leveleikben és vastag szárukban rengeteg folyadékot tárolnak, így az ideiglenes vízhiány általában nem okoz maradandó károsodást.

A bőséges és folyamatos virágzáshoz azonban a muskátliknak rendszeres öntözésre van szükségük. Napsütéses időszakokban naponta öntözd a növényeket, lehetőleg reggel szobahőmérsékletű, állott vízzel.

Különösen forró napokon az esti második öntözés sem árt. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen teljesen elázva.

Megjegyzés: Ha esős lenne az idő, akkor se hagyd abba az öntözést, hiszen gyakran a növényeknél a levélzet néha olyan vastag, hogy az esővíz egyáltalán nem éri el a földet.

Egy kis extra segítség

Mint úgynevezett „éhes” növények, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Kiváló minőségű, megfelelő tápanyagmennyiségű tápoldatot használva kielégíthetjük a növények néhány hétre vonatkozó igényeit.

Tipp: A kávézacc kiváló olcsó, természetes tápanyagot jelent a muskátli számára, mivel éppen megfelelő kálium-, nitrogén- és foszfor elegyet tartalmaz. Hetente egyszer oldj fel kis mennyiségű kávét vízben – egy evőkanál elegendő 10 liter vízhez -, vagy a kávézaccot kiszárítva keverd bele a talajba a növény gyökerei körül.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények