nagylevelű hárs

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) bemutatása, gondozása

nagylevelű hárs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Antiope05411

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) kb. 30-35 méteres maximális magasságot elérő, lombhullató fa, mely Közép és Dél-Európa, valamint a Kaukázus területéről származik.

Hosszú életű fa, Európa szerte élnek 1000évesnél is idősebb példányai. Lombkoronája, ha magányosan ültetik nagyon szép széles, kúp formájú.

Levélzetét szőrözött levélnyelű, kerekded, kissé szív alakú, enyhén fogazott szélű levelek alkotják. Illatos, bogernyőben nyíló, sárga virágai a nyár első felében nyílnak. Később fejlődnek ki, szél által terjedő, jellegzetes termései.

nagylevelű hárs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andreas Rockstein / Licence: CC BY-SA 2.0

Látványos, alacsonyabb termetű kb. 10-15méter magasra növő fajtája a szeldeltlevelű hárs, mely erősen szeldelt levelek alkotta lombozatával, szoliterként díszít.

A nagylevelű hárs a világos, kissé hűvös és párás környezetet kedveli leginkább, a városok szennyezett levegőjét, valamint a szárazságot, és túlzott meleget rosszul viseli.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, mélyebb rétegű, jó vízellátottságú talajokat kedveli. Kedvezőtlenebb feltételek mellett is boldogul, de nem növekszik szépen. Főleg a nyári meleg és száraz időszakokban érdemes lehet öntözni.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Antiope05411; Flickr / Szerző: Andreas Rockstein / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék