Nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia)

A nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia) bemutatása

nagylevelű törpebors

Peperomia magnoliifolia / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

A nagylevelű törpebors bokrosodó növekedésű növény, mely Közép és Dél-Amerikából származik. Díszítőértékét a kerek levelek alkotta levélzet adja. A levelek színe változatos, lehet egyszínű világoszöld és kétszínű zöld és világossárga (Peperomia magnoliifolia ’Variegata’).

A nagylevelű törpebors, nagyon egyszerűen gondozható növény, kezdő szobakertészeknek sem jelent kihívást. Ha olyan növényt szeretnénk tartani, ami nem foglal sok helyet, nem kell vele sokat foglalkozni és még szép is, akkor tökéletes választás.

A nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia) gondozása

nagylevelű törpebors

Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Elhelyezés

A nagylevelű törpebors átlagos fényigényű szobanövény, színes levelű fajtái, valamivel több fényt igényelnek. A színes levelű fajták számára világos, de nem napos hely az ideális, a zöld levelűeket világos, nyáron félárnyékos helyen tartsuk.

Páratartalom

A nagylevelű törpebors az átlagos páraigényű szobanövények sorát gyarapítja.  Száraz, fűtött levegőjű szobába húsos levelei miatt jó választást jelent.

Öntözés, tápoldatozás

A nagylevelű törpebors vízigénye átlagos, földjét csak kissé tartsuk nedvesen. Télen csökkentsük az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földje nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt. Áprilistól szeptemberig háromhetente kapjon tápoldatot a növény, egyéb időszakokban a tápoldatozás elhagyható.

További teendők, átültetés, szaporítás

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőség B virágföldbe. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni. Szaporítása levél vagy fejdugvánnyal lehetséges.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevő általában nem támadja meg. Ha nem megfelelően gondozzuk, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények