napenergia

Hogyan segíti a napenergia a fejlődő országokban élőket? Világszerte közel nyolcszázmillió ember él úgy, hogy nem fér hozzá elektromos áramhoz, nem tudja azt használni fűtésre, világításra, s nem tud a megélhetését biztosító olyan vállalkozásba fogni – miként teszik azt mások a világ fejlettebb részén –, amelyhez ez az energiaforrás elengedhetetlen.

A napenergia épp ezért kivételes lehetőséget nyújt a felzárkózásra azokban a fejlődő országokban, ahol a hagyományos energiaforrások korlátozottak, drágák, vagy éppen a mindennapi működésük nem elég megbízható.

A napenergia felhasználása segít az energiaszakadék áthidalásában, fenntartható és megbízható villamosenergia-ellátást biztosít az adott kisebb vagy nagyobb közösségek vagy egész országok számára.

Ráadásul a legújabb technológiáknak köszönhetően – a hatékonyabb panelektől a tárolást lehetővé tevő akkumulátorokig, az okos-otthon funkciókat kihasználó energiatakarékos megoldásokig –, a telepítési költségek fajlagos csökkenése minden eddiginél hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé teszi a napelem-rendszerek elterjedését.

A megbízható áramforrás

A fejlődő országokban egyre több kormány, civil szervezet, bank vagy épp magáncég mind aktívabban fektet be napenergia-infrastruktúrába. A megújuló energiák társadalmi hatásait elemző Unsustainable Magazin cikke szerint az áramellátás hozzáférhetősége és megbízhatósága számos fejlődő országban komoly probléma.

Ezt a jelenséget szakmai berkekben gyakran „energiaszegénységnek” nevezik, utalva arra, hogy ez az állapot alapvetően gátolja az életminőség javítását.

A fejlődő országok távoli területeinek lakói adottságaik miatt nem férnek hozzá a hagyományos, például fosszilis tüzelőanyagokból előállított áramellátáshoz, de a karbantartási problémák és a növekvő költségek miatt gyakran még a hálózatra csatlakozóknak is a rossz megbízhatósággal kell megküzdeniük.

A megújuló energiaforrások, köztük elsősorban a napenergia olcsó és megbízható energiaforrást kínál a fejlődő országoknak. A környezetre káros fosszilis tüzelőanyag-termelési módszerek helyett világszerte egyre szélesebb körben kezd elterjedni a napenergia használata, ami bolygónk védelmét is szolgálja.

A napelemek hosszabb teljesítményre képesek

A nemzetközi segélyszervezetek egyre nagyobb lehetőséget látnak a napenergia felhasználásában, hogy a fejlődő országok áramellátását megbízhatóan biztosítsák. Ezt támogatja a többi között az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP), a Világbank és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) fejlődő országokban megvalósított számos napenergia-projektje.

napelem telepítése nemcsak az energiaköltségek optimalizálásához járul hozzá, de azzal a jóleső tudattal is eltölthet – éljünk bár Magyarországon vagy épp Indiában, Brazíliában, Bangladesben -, hogy valóban fontos lépést tettünk a környezetünk megóvásáért s utódaink jövőjéért.

Noha sokan megkérdőjelezik a napelemek újrahasznosíthatóságát, tény: gőzerővel zajlanak a fejlesztések annak érdekében, hogy minél több nyersanyagot ki lehessen nyerni a napelem-panelek alkotóelemeiből, ezeket pedig később újra belehet vonni a gyártásba.

A panelek élettartamáról egyre több tapasztalattal és információval rendelkezünk. Az eddigi adatok azt igazolják, hogy a jó minőségű panelek a hivatalos garanciaidejükön messze túlnyúlóan, jó teljesítménnyel képesek üzemelni, ami szintén a fenntarthatóságot erősíti.

India, Banglades, Brazília nagyívű céljai a napenergia felhasználására

Számos fejlődő ország élen jár a napenergia elterjesztésében, s közülük is az egyik legdinamikusabban fejlődő állam India, amelynek ambiciózus tervei vannak a megújuló energiával kapcsolatban.

Korábbi céljuk az volt, hogy hét éven belül 500 GW-ra növeljék a megújuló kapacitásukat, s így az energiaszükségletük felét 2030-ra már ilyen forrásokból fedeznék, de ezt a célt – legalábbis a The Economic Times indiai lap forrásai szerint – végül egyéb okok miatt csökkentették 300 GW-ra.

Jelenleg Indiában a megújuló források felhasználásában a napenergia kapja az egyik leghangsúlyosabb szerepet, ez a szegmens jelenlegi 48,55 GW teljesítményével már most is az ország legnagyobb megújuló energiaforrása.

Elemzőcégek adatai szerint India 2022 első félévében 8359 MW napelemet telepített, ami jelentős, 71%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A napenergia-felhasználás aktivistájának számító Rajasthan állam mondhatja magáénak a legnagyobb mértékű kapacitást tavaly, 4,5 GW-ot, ami közel háromszor annyi, mint Gujaraté (1,5 GW), s őket követi a déli Tamil Nadu állam 680 MW-tal.

Az indiai szaktárca adatai szerint az ország összes megújulóenergia-kiépítése 2022 júniusáig elérte a 114 GW-ot, a napenergia pedig ennek a kapacitásnak több, mint felét jelentette, szélenergiát 36 százalékban, bioenergiát 9 százalékban használtak, a kis méretű vízi erőművek pedig a megújuló energiaforrások 4 százalékát adták.

India szomszédja, Banglades is sokat tesz azért, hogy vezető szerepet töltsön be a napelemek elterjedésében, a napenergia felhasználásában. Az országban az előrejelzések szerint az elkövetkező években mintegy 6 millió napelemes otthoni rendszert telepítenek, így a háztartások jelentős része a megújuló energiát használ majd.

Napelemek támogatják a szegényeket Brazíliában

Brazília az utóbbi időben szintén nagy lépéseket tett, hogy a korábbi lemaradását csökkentse és új sebességre kapcsoljon a napenergia felhasználása terén.

Míg ez idáig a hatalmas országban megtermelt áram mennyiségének csupán 0,2 százaléka származott napenergiából, addig a párizsi klímaegyezmény keretben már arra tettek ígéretet, hogy hogy 2030-ra energiaigényüket legalább 45 százalékban megújuló energiaforrásokból teremtik el.

Ennek egyik első lépéseként a Brazil Fejlesztési Bank támogatásával fotovoltaikus erőmű épül. Napenergiával támogatják a szegényeket Rio de Janeiróban is, ahol egy civil szervezet telepít napelemeket, illetve villanyszerelőket is képeznek.

Az Euronews tudósítása szerint sokan próbálják rendesen fizetni a számláikat, de az energiaárak rettenetesen magasak. „Szinte varázslatnak tűnt, hogy amikor beindultak a napelemek, és elkezdtek áramot termelni, a költségek a felére, harmadára csökkentek” – mesélte az egyik hostel tulajdonosa a portálnak.

2019-ben egy általános iskola kapott ingyen napelemeket, azóta pedig megépült egy kis napelemgyár is, amely kimondottan a szegénynegyedekben élők támogatását célozza.

A segélyprogram keretében az oktatásra is hangsúlyt helyeznek: többeket villanyszerelővé képeztek, a kisdiákokat pedig a tanórák keretében a megújuló energia és a környezetvédelem fontosságára is tanítják.

Mezőgazdaság és napenergia

A fejlődő országokban a mezőgazdaság különösen sokat profitálhat a napenergia-termelésből, hiszen akár az öntözést, a hűtőtárolást vagy a feldolgozást tekintjük, ezek mind energiaigényes ágazatok.

A vízhiányos, aszályos területeken a napenergiával hajtott elektromos rendszerek hatékonyan biztosítják a vízelosztásban, így látványosan növekedhetnek a terméshozamok különösen ott, ahol az élelmiszerellátás egyébként alacsony szintű.

A hűtőtárolók az élelmiszerek élettartamának meghosszabbításához járulhatnak hozzá, így azokban a forró országokban, ahol a nagy meleg miatt az élelmiszerek eltarthatósága rövid, az élelmiszer-pazarlás ilyen módon is csökkenhet, s ez szintén hozzájárulhat a bolygó fenntarthatóságához.

A napenergiával működő élelmiszer-feldolgozók, szárítók, kollektorok, sűrítők pedig a mezőgazdaság hatékonyságának növeléséhez és az élelmiszer-ellátás javításához járulnak hozzá.

A napelemes rendszer csökkenti az egyenlőtlenségeket

Mindebből kiderül, hogy a napenergiával nemcsak a fűtésrendszer működhet vagy az elektromos autónkat tölthetjük vele, de egyre több területen kiaknázhatjuk a napelemes rendszer előnyeit, csökkentve a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket, enyhítve az élelmiszer-ellátási gondokat, s fejlődési lehetőséget biztosítva azoknak a országoknak, amelyeknek erre a legnagyobb szükségük van.

Megbízható partner a megújuló energiában – A1 Solar

Az A1 Solar Kft. megbízható választás a napelemes beruházásokhoz. Tapasztalt csapatuk már több mint 300 vállalatnak telepített sikeresen napelemes rendszereket és a legoptimálisabb megoldásokat kínálják partnereik számára az energetikai beruházások terén.

Ha csökkenteni szeretné cége energiaköltségeit, válassza az A1 Solar Kft. szakértő csapatát!

Kép forrása: Adobe Stock

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Megújuló energia