narancseper

A narancseperfa (Maclura pomifera) bemutatása, gondozása

narancseper

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mahieddine23

A narancseperfa (Maclura pomifera) kb. 10 méteres magasságot elérő, szabálytalan koronájú lombhullató fa, mely az USA déli, délkeleti területein őshonos. Eredeti élőhelyén a 20 méteres magasságig is növekedhet az oszázsnarancs néven is ismert növény.

Parkfaként, sorfaként, valamint mezőket védő erdősávokba egyaránt ültetik. Metszéssel, és sok odafigyeléssel, áthatolhatatlan sövény is nevelhető belőle, bár nem ideális sövénynövény, mivel növekedése erőteljes, ha nem eléggé világos helyre ültetjük, akkor pedig felkopaszodik.

Koronája szabálytalan alakú, terebélyes. Érdekességét, nagyméretű, sárgászöld színű, egyenetlen felületű termése adja.

Tavasszal kezdenek nyílni, zöldes színű virágai melyek szintén mutatósak. Levélzetét olajzöld színű, hosszúkás-tojásdad alakú, ép szélú levelek alkotják, melyek ősszel élénksárgára színeződnek.

narancseper

Kép forrása: Pixabay.com

A narancseperfa meleg és fényigényes növény, ültetési helyéül napos vagy világos helyet válasszunk. A fiatalabb példányok, érzékenyek a fagyra, takarással óvjuk őket.

A talaj típusára alapvetően nem kényes, azonban gyorsabban fejlődik, ha jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, egyenletesen nedves talajba ültetjük. A gyengébb talajok mellett a szárazságot is tolerálja.

Ha ősz elejétől kezdve mérsékeljük az öntözést és a tápanyag utánpótlást, megelőzhetjük, hogy a be nem ért vesszők végei elfagyjanak télen.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Mahieddine23

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék