Narcissus 'Flower Record'

A nárcisz bemutatása

Narcissus 'Flower Record'

Narcissus ‘Flower Record’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A nárcisz (Narcissus) az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség számos nárcisz faja a tavasz, kora tavasz emblematikus virága.

A nárcisz évelő hagymás növény, fajtáinak száma szinte végtelen, találunk köztük egészen kistermetű, kisvirágú, és persze magas, teltvirágú fajtákat is, amelyek fehérben és a sárga árnyalataiban játszanak.

Nemcsak kertünk dísze lehet a nárcisz, akár vágott virágként, vagy cserépben hajtatva lakásunkba is becsempészhetjük vele a tavaszt!

Narcissus 'Tête-à-Tête'

Narcissus ‘Tête-à-Tête’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették, igaz nem azért, hogy a kertet díszítsék vele, hanem azért, hogy kellemes illatú olajat nyerjenek ki belőle.

A kedves külsejű virág később Európa több országában is népszerű és közkedvelt tavaszi virág lett. Hazánkban is rengeteg kert állandó tavaszi lakója. A nárcisz jól társítható más évelőkkel, valamint egyéb növényekkel is, nem hiányozhat a virágágyásból! 

A nárcisz igényei, gondozása

Narcissus 'Barrett Browning'

Narcissus ‘Barrett Browning’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Loadmaster

Ültetéséhez olyan helyet keressünk, ahol a talaj megfelelően vízáteresztő, és tápanyagnak sincs híján, valamint a növény elég fényt kap. Hagymáit az ősz első felében ültessük el. A hagymák jól viselik a telet, külön takarás nélkül is ellenállnak a fagyoknak.

A virágzást követően a nárcisz zöld részei elszáradnak, ezeket csak akkor vágjuk le, ha már teljesen elszáradtak.

A nárcisz hagymákat érdemes lehet néhány évente felszedni, nyár elején, így még szebb virágzást érhetünk el. Szaporítani a hagymákról leválasztott sarjak segítségével lehet.

A nárcisz ültetése ősszel

Mikor kell ültetni a nárciszt?

Narcissus 'Little Gem'

Narcissus ‘Little Gem’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nárcisz ültetésére a legjobb időpont az október, mert ilyenkor már a talajban lakó kártevők nem túl aktívak, ugyanakkor a talaj még eléggé meleg.

Ha megkockáztatjuk, hogy a talajlakó kártevők esetleg károsíthatják a hagymákat, akkor szeptembertől, november elejéig, az első fagyokig bármikor lehet ültetni.

Milyen helyre kerüljön?

Narcissus 'Ice Follies'

Narcissus ‘Ice Follies’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: mattbuck

A nárcisz fényigényes növény, ezért világos, vagy napos helyre, homokos, lazább szerkezetű talajba ültessük, ilyen körülmények között fejlődik legszebben.

A nárcisz jól mutat csoportosan ültetve évelőágyásban, valamint más tavaszi virágokkal kombinálva is. Jól mutat például a színpompás jácintok társaságában!

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

Narcissus 'Fortune'

Narcissus ‘Fortune’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: A. Barra

Az ideális ültetési mélység kb. 20-25cm, az ültetési távolság pedig kb. 10cm. Először készítsük el az ágyást. Az ágyás előkészítése során gyomláljuk ki, valamint ássuk fel azt a területet, ahova a hagymákat szeretnénk elültetni.

Ha ezt megtettük, akkor készítsünk a hagymák számára ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé helyezzük bele őket. Végül takarjuk be a hagymákat földdel. Beöntözni nem kell őket.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Loadmaster; Wikipédia / Szerző: A. Barra; Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: mattbuck

Források: Wikipédia; Bálint Gazda

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők