pénzérme
pénzérme

Kép forrása: Pixabay.com

Ha erre a témára gondolok, óhatatlanul beférkőzik az ismert dal a fejembe: „Nem lesz ennek jó vége, közeleg a hó vége”. El sem tudom mondani, hányszor érzetem ezt a torokszorító érzést, hogy mi lesz jövő héten, és azután, míg nem jön a fizu…

Biztos vagyok benne, hogy ezzel Magyarországon nagyon sokan vagyunk így. Vannak azonban olyan praktikák, amiknek segítségével kikerülhetünk ebből a spirálból. Persze nem lesz egy sétagalopp, de megéri megfogadni őket.

1. Írj fel mindent!

Ha nekiállsz minden kiadásodat vezetni, sokkal jobban át fogod látni, hogy milyen arányban költesz mire. Ilyenkor először le fogsz sokkolódni, hogy valójában mennyi felesleges dolgot veszel, de ez jó, mert rájössz, hogy van hol csökkenteni.

Azért is jó, ha költségvetést csinálsz, mert így biztosan nem felejtesz el befizetni számlákat, ez által nem kapsz késedelmi kamatokat, amik csak nőnek és nőnek, és te csak tologatod, és egyre csak rosszabb lesz. Mindent a maga idejében rendezni!

Ha nem vagy híve a papírra írogatásnak, ma már több applikáció közül választhatsz ami segít vezetni a pénzügyeidet.

számológép

Kép forrása: Pixabay.com

2. Tegyél félre!

Tudom, könnyű ezt mondani… De ha csak napi 100 Ft-ot teszel félre, már azzal is sokkal előbbre vagy, mintha nem lenne semmi megtakarításod. Ha elég elszánt vagy, akkor kitüzhetsz célokat, meghatározhatod, mire gyűjtesz. Pl. ha abbahagyod a dohányzást, és minden forintot amit a cigire költenél félreteszel. Pár év alatt egészen szép összeget lehet így félrerakni.

Sajnos a valódi magyar átlagkeresetből nem egyszerű félrerakni. A KSH adatai szerint a magyarok egyharmadának semmilyen megtakarítása nincsen, ami nagyon veszélyes dolog. Szintén egyharmad azok aránya, akiknek van megtakarításuk, de ha kiesik a keresetük, nem tudják magukat fenntartani 3 hónapnál tovább. A maradék egyharmad az a vagyonos réteg amiről egyelőre csak álmodozni tudunk.

megtakarítás

Kép forrása: Pixabay.com

3. Vásárolj okosan!

A legfontosabb, hogy vásároljunk tudatosan! Vagyis tervezzük meg, hogy mit, hol és mennyiért veszünk! Manapság már könnyű dolgunk van, mert a neten minden akcióról értesülhetünk. Óriási különbségek lehetnek egyes boltok ugyanazon termékeinek áraiban. Vannak nagyon hasznos árösszehasonlító oldalak.

De vannak népszerű kuponakciók, pontgyűjtögetések és törzsvásárlói kedvezmények is. Időigényes mindnek utána járni, ám nagyon megéri. Rengeteget lehet így spórolni tényleg! Ha megnézzük a Lidl akciós újságot, láthatjuk, hogy jelenleg is rengeteg akciós termék közül választhatunk! Akciós kalandokra fel hát, meg fogjuk szeretni ezt a játékot!

akció

Kép forrása: Pixabay.com

4. Hasznosíts újra!

Az újrahasznosítás nem csak a környezetnek fontos, hanem azért is jó, mert kíméli a pénztárcánkat. Logikus, hogyha nem veszünk mindig egy újabb szatyrot, hanem viszünk magunkkal, akkor minden alkalommal egy új szatyor árával kevesebbet fogunk költeni. De ennél lehet nagyobban is csinálni.

Szerencsénk van, mert hódítanak a retró dolgok. Így ha tönkremegy mondjuk otthon egy bútorunk nem kell rögtön elrohanni újat venni, elég csak elmenni a nagymamához a padlásra, keresni valami szép régi bútort, kicsit lecsiszolni, lefesteni, és máris lakásunk éke lehet.

Ezzel nem vettünk meg egy újabb műanyagokat és fákat elemésztő bútort, és csak az új bútor árának töredékét költöttük el. De ugyanezt csinálhatjuk a ruháinkkal is a Hello Ladies szerint, nem kell rögtön kidobni, ha nem tetszik, alakítsuk át!

ruházat

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szépen végighaladunk a lépéseken, lassan tényleg előrejuthatunk a személyes pénzügyekben. Kikerülhetünk a hónapról hónapra élés csapdájából. Hagyni kell rá elég időt, mert mint minden változás, ez sem következik be egyik pillanatról a másikra. De megéri dolgozni rajta, kitűzni célokat, mert az élet ettől csakis jobb lehet!

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik