tavasz

Bár messze még a tavasz, ha az időjárás engedi, akkor néhány fontos munkát el lehet végezni a kertben, nem kell, hogy az márciusra maradjon. Amikor megérkezik a jó idő, akkor úgyis sok lesz a tennivaló jó, ha előre dolgozunk.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen teendők vannak tél végén, valamint azt, hogy miért éri meg mezőgazdasági kisgépeket webáruházból beszerezni.

Tél végi teendők

Először nézzük meg, hogy milyen fontos dolgok vannak, amiket el kell végezni a tavaszi előtti hetekben.

Vásároljunk vetőmagokat!

Mindenképpen szükséges teendő, hogy vegyük meg előre a vetőmagokat! Ezek megvásárlása nem egyszerű dolog, hiszen nem érdemes rajta spórolni, ha rossz minőségűeket szerzünk be, akkor a termés nem lesz bőséges, így a sok munkánk kárba vész.

Ha lehet szakboltból vásároljunk tasakolt magokat, ne alkalmi árustól. Magunk is gyűjthetünk be, viszont ne csak a hibrid F1 magokból, mert az nem alkalmas a vetésre.

Lehetőleg annyit használjunk fel, amennyi a tasakon fel van tüntetve, vigyázva a vetés mélységére. Az apró típusokat drazsírozva is meg lehet venni, mert ezeket könnyebb a megfelelően elvetni.

Oltóvessző metszése

Egészséges, jól termő gyümölcsfáról vágjunk oltáshoz szükséges egyéves vesszőket, melyeket újságpapírba burkolva a hűtőben el lehet tartani.

Szőlőtőkéről és díszbokrokról is ilyenkor lehet a fás dugványokat levágni. Ezeket akkor lehet majd elültetni, amikor a talaj kiengedett, addig kiásott árokba kell elhelyezni a dugványokat, valamit nem szabad megfeledkezni a rendszeres öntözésről sem.

Kupacolások feljavítása

Azokat a bokrokat, szőlőtőkéket, amiket az ősszel földkupacokkal feltöltöttünk és mostanra már lelapultak, érdemes még most újra feltölteni földdel vagy félig érett komposzttal.

Vessünk salátát!

Ha nincs fagy, érdemes elvetni a saláta magját, mert az fagytűrő és gyorsan kikel. A vetést nyirkosan kell tartani, sőt le is lehet takarni valamivel, ha kihajt, akkor pedig távolítsuk el róla a takarást.

Tél végi metszés

A fagyok elmúltával meg kell metszeni a fákat és a bokrokat, ami sok esetben komoly szakértelmet kíván. Az összekötözött díszfüveket is ilyenkor érdemes visszavágni, ahogy nem árt megigazítani a levendulát és a rozmaringot.

Gyepszellőztetés

Évente több alkalommal érdemes átszellőztetni a gyepet, hogy szépen mutasson. Az egyik legjobb időszak erre a tél végi fagymentes időszak.  A szellőztetés lényege, hogy felfrissítjük a felszínt, a lehullott ágaktól, levelektől, mohától, hogy szebb legyen a fű. Kisebb területen elég erős gereblyével elvégezni, nagyobb területen viszont egyszerűbb dolgunk lesz egy kerti géppel.

Érett trágya beforgatása a földbe

Mindig csak érett trágyát szabad bedolgozni a talajba, hiszen ásáskor a szerves trágya bekerül a mélyebb talajrétegekbe. Sok olyan növényt tudunk termeszteni, amelyek igényesek a talajra, nekik mindig trágyázott földre van szükségük a jó termés eredményhez.

Tisztítsuk meg a szerszámokat

Élesítsük meg a szerszámokat, a lötyögő részeket húzzuk meg, tisztítsuk ki a kesztyűket. A száraz leveleket fúvógép segítségével gyűjtsük össze, a sérült növényi részeket vágjuk le.

Madarak védelmében

Most még elvégezhetjük azokat a munkákat, amiket tavasszal és ősszel a nálunk fészkelő madarak megzavarása nélkül nem tudnánk.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a tavasz előtt még mindig akad kerti munka, amit a vetés és a nagy munkák előtt meg tudunk tenni, hogy minél gazdagabb és bőségesebb legyen a termésünk az idei évben.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert