hawaii

Kép forrása: Pexels.com

A szigeteken és a kontinensek part menti területein halmozódnak fel világszerte a nem őshonos állat- és növényfajok – figyelmeztetnek a kutatók a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban közölt tanulmányukban.

Wayne Dawson, a nagy-britanniai Durham Egyetem kutatója szerint a gyorsan elszaporodó, az ökoszisztémában nagy károkat okozó, vagyis invazív fajok esetében a megelőzés a leghatékonyabb megoldás, ezért elsősorban erre kell koncentrálni – írta a BBC News.

A kutatók nyolc állat- és növénycsoport adatait vizsgálták meg 186 szigeten és a kontinensek 423 part menti területén. Az eredmények szerint a Hawaii-szigetek, Új-Zéland Északi-szigete, valamint az indonéziai Kis-Szunda-szigetek az idegenhonos fajok globális gócpontjai.

A Hawaii-szigeteken mind a nyolc állat- és növénycsoportból találtak betolakodó fajokat. Új-Zéland Északi-szigetén a növényzet nagyjából felét a nem őshonos fajok alkotják. A kontinensek part menti területei közül Floridában gyülemlett fel a legtöbb invazív faj, köztük hangyák és hüllők, mint például a szalagos tigrispiton.

A szakemberek úgy vélik, hogy azért ezeken a területeken található a legtöbb idegenhonos faj, mert itt vannak jelentős „belépőpontok”, például kikötők. A kutatók szerint éppen ezért ezeken a területeken kell intézkedésekkel elejét venni az bevezetni.

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Természetvédelem