róma

Kép forrása: Pixabay.com

Megállapodás és zárónyilatkozat nélkül zárult a G7-csoport energiaügyi minisztereinek római találkozója hétfőn, miután az Egyesült Államok képviselője nem írta alá a párizsi klímaegyezmény céljait megerősíteni hivatott dokumentumot.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport energiaügyi miniszterei úgy döntöttek, nem bocsátanak ki közös nyilatkozatot az olasz fővárosban tartott kétnapos találkozójuk végén.

Carlo Calenda az Olaszországot képviselő gazdasági fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem sikerült minden pontban egyetértésre jutni, így nem bocsátottak ki közös dokumentumot. Hozzátette, hogy a résztvevők között nem volt „súrlódás”, az EU tagállamai tartják magukat a tavaly életbe lépett párizsi klímaegyezménnyel vállalt kötelezettségekhez, az amerikai kormány viszont jelenleg „felülvizsgálja” ezeket. 

Az olasz miniszter szerint a klímaváltozás napirenden szerepel majd a G7-csoport állam- és kormányfőinek május végi találkozóján is a szicíliai Taorminában.

A párizsi klímaegyezmény célként fogalmazta meg, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot, valamint a század közepére az üvegházhatású gáz-kibocsátások teljes semlegesítését tűzte ki. Az egyezményt Barack Obama volt amerikai elnök aláírta, Donald Trump azonban márciusban érvénytelenítette elődje döntéseit és az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátása korlátozásának feloldásáról döntött, szabad utat biztosítva a szénbányászat újbóli beindításának.

A Greenpeace Italia környezetvédelmi szervezet hatalmas hőmérővel tüntetett a G7 római helyszínén. Luca Iacoboni a szervezet éghajlati és energiaügyi olaszországi kampányfelelőse úgy vélte, a zárónyilatkozat elmaradása a találkozó kudarcát bizonyítja.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem