nipponi gyöngyvessző

A nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) bemutatása, gondozása

nipponi gyöngyvessző

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

A nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) kb. 2,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje. A kertészetek kínálatában alacsonyabb termetű, kompaktabb fajtáival is találkozhatunk.

Íves ágrendszerű növény, hajtásai eleinte felfelé törekednek, felállók, később bókolók. Rendkívül mutatós növény, kékeszöld színű levélzete, valamint a hajtásokat elborító hófehér virágai miatt.

Levélzetét, kicsi, ovális alakú, végükön fogazott szélű levelek alkotják. Bogernyőben nyíló fehér virágai tavasz végén, valamint a nyár elején pompáznak. Nevelhetünk belőle nyírott, vagy lazább sövényt, de szoliterként is szépen mutat.

A nipponi gyöngyvessző, jó adottságú, egyszerűen nevelhető növény, jól alkalmazkodik a városi körülményekhez is. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, félárnyékos fekvésben is megél, azonban kevesebb virágot hoz.

A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajban is jól fejlődik, ha jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetjük, meghálálja. A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növények azonban már jól bírják a szárazságot is.

Metszést a beteg és elhalt hajtások eltávolításán kívül nem igényel, azonban, ha közvetlenül a virágzás után megmetsszük, megőrzi szép, kompakt formáját.

Betegségek és kártevők viszonylag ritkán támadják meg, azonban a lisztharmat és levélfoltosodás időnként károsíthatja. Szaporítani kora nyáron zölddugvánnyal lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék