szobanövények

Sokan szeretik magukat körülvenni szobanövényekkel, virágokkal. Ezek a növények nemcsak szebbé és hangulatosabbá teszik otthonunkat, de még akár egészségünkre is pozitív hatással lehetnek, hiszen javíthatják szobánk levegőjének minőségét. Úgy is fogalmazhatunk: egy szobanövény több, mint dekoráció.

Növények a nappalinkban

Otthonunk szobáinak kialakítása, bútorzata, hangulata hatással van mindennapjainkra. A lakásunkban elhelyezett növények általában nyugalmat sugároznak, ami kedélyállapotunkra is kedvező hatással lehet.

Az otthonunkban lévő virágok, zöld növények hozzájárulnak lakásunk és egyben saját hangulatunk javításához. Ez megfordítva is igaz: egy növények nélküli nappali üresebbnek és kevésbé hangulatosnak tűnik.

Ezen túlmenően az otthonunkban elhelyezett növények lakásunk levegőminőségét is javíthatják! Közömbösíthetik a cigarettafüstöt, vagy akár a kintről esetleg beáramló ártalmas anyagokat is, gondoljunk csak arra, ha valaki például egy forgalmas út mellett lakik…

Hasznos növények – több mint dekoráció

páfrány

Kép forrása: Pixabay.com

Köztudott, hogy egyes növényeknek gyógyító hatásuk van. Itt nemcsak a közismert gyógynövényekről van szó, hiszen vannak ezeken kívül is olyan növények, melyek jótékony hatással lehetnek egészségünkre. Emiatt jól választott szobanövényekkel közérzetünkön is javíthatunk!

A citromfák, narancsfák jobb hangulatot okoznak. A fikusz, akárcsak a buzogányvirág, javítja a beltéri levegő minőségét, és a koncentráció képességet is elősegíti. Jól szűri továbbá a cigarettafüstöt. A páfrányok a méreganyagok kiszűrésével, a pálmafélék a levegőben esetlegesen megjelenő penészgombák közömbösítésével lehetnek segítségünkre.

Ha sokáig szeretnénk élvezni növényeink szépségét, és az általuk keltett kellemes hangulatot, ápolni, gondozni is kell őket. A megfelelő táptalajról, jó minőségű virágföldről és a vízigényüknek megfelelő rendszeres öntözésről nem szabad elfeledkezni.

Így rendezzük el növényeinket a szobában

Az esztétikus elrendezés igénye mellett vegyük figyelembe a növények igényeit is! Ideális környezetet biztosítva kerüljük az erősebb hőmérsékletváltozást nyújtó helyeket. Sok növény nem kedveli, ha közvetlenül radiátor mellé kerül.

Vegyük figyelembe a növények fényigényét, van, hogy az ablak mellett, van, hogy egy árnyékosabb hely az ideális megoldás. Nem célszerű továbbá olyan helyre tenni szobanövényt, ahol sokan közlekedünk, mert leverhetjük, sérülést okozhatunk.

Ideális hőmérséklet a lakásban

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

A fentiekben szót ejtettünk arról, hogy sok növény a viszonylag állandó hőmérsékletet kedveli. Otthonunk kellemes belső klímája nemcsak a növényeknek, de az ott lakóknak is fontos.

Emiatt lényeges, hogy télen a fűtött levegő ne áramoljon ki a házból, illetve nyáron a sokszor túlzottan meleg levegő ne jusson be lakásunkba. Megfelelő hőszigeteléssel mindkét probléma orvosolható. Manapság egy jó szigetelőanyagnak több kritériumnak is meg kell felelnie.

A ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelések minden igényt kielégítenek: nemcsak jó hőszigetelők, de kiváló hangszigetelők is, ezen felül tűzgátló anyagok is egyben. Páraáteresztő képességük miatt csökkentik a penészesedés és gombák kialakulását.

Alak- és mérettartóak, a használat során nem zsugorodnak. Mivel rendkívül tartós termékek, az itt felsorolt kedvező tulajdonságaikat hosszú évtizedekig megőrzik.

Ha tehetjük, díszítsük tehát lakásunkat szobanövényekkel, hiszen nemcsak szebbé, de egészségesebbé is tehetjük otthonunkat. Ne feledkezzünk meg a növények megfelelő elhelyezéséről és folyamatos gondozásáról sem, és törődésünket kellemes hangulattal, jó közérzettel fogják meghálálni!

A cikk a ROCKWOOL Hungary Kft. támogtásával készült.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények