Térkő növények

Egy kerttervező műve pontosan annyira lehet sokszínű és különleges, mint maga az alkotó. Ez a mondat lehetne akár alapfilozófia is – melynek fordítva is érvényesülnie kellene –, de ne legyünk ilyen szigorúak…

Mindenesetre, nem mindig csupán a „gyep-smaragdtuja kompozícióra” van szükség (bár itt is gyakran felmerülhet az igény a szakértelemre), hanem valami egészen más kertre, ahol a telepített növények változatossága, színe és megjelenése kifinomult kapcsolatba kerül az épülettel, és hidat képez a kerten kívüli tájhoz.

A gondosan tervezett kerteknél kiemelt hangsúlyt kell fektetni a növények kiválasztására, és részletes tervet kell készíteni az előkészítéstől egészen a kivitelezésig. Mivel a táj- és kerttervezés a kivitelezéssel együtt nagyon sokrétű tudásbázisra épül, így folyamatos ismeretbővítésre van szükség.

Ritkán esik szó a térkövezett felületek közvetlen közelébe ültetett növényekről, pedig az épületek megközelítése során minden esetben ezzel találkozunk a leggyakrabban.

Térkő növények

Kép forrása: Depositphotos.com

Növények a térburkolat mellett

Első lépésként a tájolást, a benapozottságot és azt kell figyelembe venni, hogy a térburkolat igen különleges mikroklímát és egyéb, növényekre ható feltételeket teremthet:

  • a térkő a nyári forróságban sugárzó hőt ad le, és növeli a légköri aszályt
  • csapadékos időben a járdáról lefolyó víz – amennyiben az nincs elvezetve – rövid időre túlzott mennyiségű talajnedvességet okozhat
  • a térkövezés az építési technológiától függően növelheti a talaj mésztartalmát
  • a felület karbantartásához használt szerek szennyezhetik a talajt.

Minden esetben lehetséges mérsékelni a felsorolt hatásokat. A benapozott területeknél a világosabb színű térkő visszaveri a fényt, így nem is melegszik fel annyira, továbbá a közelbe ültetett, árnyékot adó fák és cserjék szintén nem engedik, hogy a járda vagy a terasz túlzottan felmelegedjen. Kiváló alternatívát jelenthetnek a kerti napernyők helyett az épített pergolára felfuttatott növények is.

A hirtelen lehulló csapadék elvezetése süllyesztett folyókával vagy a burkolt felület mellett a talaj vízelvezető képességének javításával oldató meg. A talaj némileg megnövekedett mésztartalma csak akkor okoz problémát, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek kizárólag savanyú talajon tenyésznek megfelelően.

A felület karbantartását lehetőleg olyan környezetbarát megoldásokkal kell végezni, melyek nem károsítják sem a talajt, sem a burkolatot tisztító egészégét, és még a beton korrózióját sem okozzák.

Térkő és kert

Kép forrása: Depositphotos.com

Fűszer- és dísznövények a terasz mellett

Sok esetben a teraszt grillezéshez és szabadtéri étkezéshez is használjuk, ezért érdemes a látványos megjelenésű fűszernövényeket, mint a rozmaring, oregánó, zsálya, bazsalikom, kakukkfű mindössze egy karnyújtásnyira tartani.

A felsorolt alacsony növényeket kiegészíthetjük hasonló talaj- és nedvességigényű díszcserjékkel, mint a cipruska vagy a levendula. Lenyűgöző hatást érhetünk el számtalan, kisebb-nagyobb cserépben, kaspóban nevelt növénnyel is, a lényeg, hogy a növények és mi is jól érezzük magunkat a teraszon.

Térkő fűszernövények

Kép forrása: Depositphotos.com

Képek forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert