szobanövények

A növények fontosak az életterünkben. Az egyszerű zöld vagy akár egy színes virágokban pompázó szobanövények még akkor is hatnak ránk, ha nem vagyunk tudatában. Vonzzák a tekintetet és látványukkal feldobják a hangulatukat.

A szobanövények tartása számos előnnyel emellett azonban tennivalókkal is jár. Ugyanakkor meglehetősen kevesen éreznek magukban késztetést arra, hogy kiderítsék a növények különböző háttértörténetét, gondozási szokásait, igényeit és aszerint neveljék őket, ahogy megkívánják. E nélkül pedig könnyen, csalódás lehet a szobakertészkedés vége.

Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb szempontokat, melyeket figyelembe kell venni a növények kiválasztásánál és vásárlásánál!

Laikusként azt hihetnénk, teljesen mindegy, milyen szobanövényt választunk, illetve, hogy a megvásárolt növényt hol helyezzük el lakásunkban. De ez koránt sincs így.

Vannak olyan hasznos növények, melyek egy adott funkciót töltenek be (méregtelenítik a levegőt), és léteznek olyanok, melyek csak elkápráztatnak látványukkal.

Miért is veszünk növényeket?

kaktuszok

Kép forrása: Pixabay.com

Erre a kérdésre nem igazán lehet egy konkrét választ adni, hiszen mindannyian más és más indíttatásból adjuk növényvásárlásra fejünket.

Lehet, hogy szimplán csak dekorálnánk otthonunkat, míg az is könnyedén előfordulhat, hogy hangulatfokozás céljából vásárlunk. Ugyanis néhány növénnyel egyszerűen frissítővé és otthonossá varázsolhatjuk újonnan berendezett lakásunkat.

Rengeteget dobhat a még idegennek érzékelt lakás légkörén, ha veszünk pár odaillő virágot, amelyekre mindig jó ránézni.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy szobánk különböző területein elhelyezett növényeink oxigént is termelnek nekünk – de legalábbis megszűrik az elhasznált levegőt. Erre az egyik legjobb példa a vitorlavirág, amely légtisztító növény.

Egy kisállattal, házi kedvenccel nagyon sokat kell foglalkozni. Táplálékot igényel, rendszeres gondozást, életben maradása rajtunk múlik – éppúgy egy növény esetében. Persze talán annyira nem sokrétű elfoglaltság, de mindenképpen kell rá időt szánni. Az, hogy mennyi időt, típustól függ.

Ezek a legnépszerűbbek

orchideák

Kép forrása: Pixabay.com

Általában azokat a növényeket részesítjük előnyben, melyek kevés ráfordított energia és gondozási idő mellett is díszítik lakásunkat. Ilyen lehet például az anyukák kedvence, az orchidea, vagy éppen a tényleg kevés időt igénylő agglegénypálma, amely méreteivel is gyönyörködtetheti a lakásba tévedőket.

Ha szeretünk kreatívkodni és évszaktól függően ki-, beültetni növényeket külön cserepekbe, más táptalajjal ellátva, eltérő hőmérsékleten, akkor ajánlatos még a növények megvásárlása előtt beszerezni néhány igen hasznos és szükséges kelléket a kivitelezéshez.

Most az Aldi akciós újság remek ajánlatokat nyújt azoknak is, akik szeretnének hobbijukban kiteljesedni. Nyári krizantém, liliom, szegfű bambuszpálma… csak néhány káprázatos növény, ami most megtalálható az újságban.

Azonban nemcsak magát a növényt tudjuk beszerezni, hanem az esetleges átültetéséhez szükséges eszközöket, felszereléseket egyaránt.

Milyet ne vegyünk?

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

Számos szobanövény kisebb vagy nagyobb mértékben mérgező lehet. Ez, ha körültekintően járunk el a gondozásuk során –pl. kesztyűt húzunk, hogy ne kerüljön a növény, mérgező nedvéből a kezünkre – akkor nem okoz problémát.

Ugyanakkor, ha házi kedvenc, vagy pici gyermek is van a háztartásban, aki esetleg a szájába veheti a növényt, vagy megrághatja, már érdemes jobban megfontolni mennyire veszélyes a kiszemelt szobanövény.

Látjuk tehát, a növényvásárlás sokkal összetettebb dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Jól fontoljuk meg, milyet választunk és gondozzuk úgy, ahogy megérdemli!

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények