áttelelő növénytakaró

áttelelő növénytakaró

Bár az első fagyok már megjelentek, az érzékeny kerti, illetve balkonnövények téliesítéséhez még jól jöhet egy SOS-ötlet: az átteleltető zsák. Ezek a vászontakarók nemcsak a fagytól segítenek megvédeni növényeket a zsák alatti hő megtartásával, hanem például jégeső, hó, szél ellen is hatékonyak.

Elsőre sokan szokták keverni az átteleltető zsákokat a műanyag fóliákkal, ám a kettő nem ugyanaz. Míg a fóliák használata a növényre veszélyes lehet, hiszen nem tud alatta lélegezni, a vászon esetén ilyen nem történik, a növény jó esélyekkel éli túl egészségesen a hideg évszakokat is.

Mely növényeknek van szükségük átteleltetésre, így átteleltető zsákra is?

Noha az évelő növények nagyrésze kifejezetten télálló, legyengült példányoknál szükség lehet különleges védelemre. Fontos figyelembe venni, hogy kedvezőtlen vízáteresztésű talajban a cserjék télen nagyobb eséllyel szenvednek el fagykárt. A viszonylag újonnan ültetett, fiatal fák is extra védelemre szorulnak, az első kéttéli szezonjukban érdemes átteleltető zsákokat használni.

Tipikusan szüksége lehet még vászonra, akár több rétegben is a nyári balkonnövényeknek, a leandereknek, az itthon egyre divatosabb pálmaféléknek, illetve az azáleának és a rododendronnak is.

Az átteleltető zsákok használata

Ha kerti földben található növények takarását szükséges megoldani, akkor a növény körül karókat kell leszúrni, hogy az átteleltető zsák rögzíthető legyen. Cserepes növények esetén a megoldás még ennél is egyszerűbb: a zsákok alján mindig található rögzítésre, összehúzásra szolgáló behúzó.Így tehát pár perc alatt megoldható a téliesítés, nem kell a kertből, teraszról bemozgatni a nagyobb méretű növényeket sem.

Néhány általános tipp a balkonnövények átteleltetéséhez

Számos olyan nyáron aktív, télen viszont pihenő kerti / balkonnövény van, amelyek nyugodtan átteleltethetők kint a megfelelő védelem mellett, locsolásuk pedig ezzel együtt lecsökkenthető.

  • érdemes fal mellett, szélvédett helyen pihentetni őket;
  • mivel ilyenkor téli álmot alszik a növény, a locsolását célszerű fokozatosan csökkenteni és leállítani a tápoldatozást;
  • a leanderek, pálmák leveleit mosószeres vízzel nem árt áttisztítani, különösen ügyelve a levelek hátsó részére, ahol könnyen megtelepednek a kártevők;
  • majd fel is ölthetik téli „ruhájukat”,az átteleltető zsákokat a növények;
  • innentől a nagyobbaknak havi egy locsolás elég is, a kisebb, újabb példányokra 10 naponta érdemes ránézni, és vigyázni kell, hogy a földlabda ki ne száradjon.

Teleltető zsákok, szövetek, növénytakarók a ProfiGazdánál, hogy a növények garantáltan túléljék a telet, és egészségesen ébredjenek fel álmukból.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert