Let's Leaf - Növényfal készítése házilag

Ha nektek is gondot okoz az, hogy hogyan tároljatok szépen és esztétikusan több növényt kisebb helyen, akkor erre jó megoldás lehet egy növényfal vagy egy mini növényfal. Az alábbi videóban egy ilyet készítünk el és megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

Növényfalakat sokszor menő irodákban láthatunk és a pár százezer forinttól kezdve egészen a több millió forintig terjedhet egy ilyen ára. Viszont akár otthon is készíthetünk ilyet, csak pár egyszerű szabályt kell betartani.

Először is szükség lesz egy szerkezetre, amire elkészítjük a növény falat, ennek legalább annyira kell masszívnak, stabilnak lennie, hogy a nedves földet és a hozzá tartozó növényeket elbírja. Választhatunk képkeretet, újat vagy régit is, de készíthetünk fából is sajátot.

Minden esetben gondoljuk végig, hogy hogyan gondoskodunk a jellemzően fafelület vízhatlanná tételéről, hiszen e nélkül a keret vagy fal átnedvesedik majd és könnyen be is penészedhet.

A videóban látható nagy keretet természetes lakkokkal és olajokkal kezeltük, hogy ezt elkerüljük, a kicsi képkeretbe készült növény falnál pedig egy vastagabb műanyag zacskót rögzítettem a felületre.

Emellett szükség lesz filcre vagy geotextíliára, ami megtartja a földet és vele együtt a növényeket is. Ilyet a kertészetekben könnyen beszerezhetünk. Itt praktikus olyan geotextíliát vagy anyagot választani, ami átengedi a nedvességet, hiszen ha nem ilyet választunk, a víz megáll a növények számára kialakított zsebekben.

Érdemes ügyelni arra is, hogy így a növények földje nagyobb felületen és könnyebben párolog, így könnyebben ki tudnak száradni, ezért a beültetést követően fokozottan figyeljünk az első hetekben, nehogy kiszáradjanak a növényeink.

A növények kiválasztásánál figyeljünk a méretre, hiszen átületésre később kevésbé lesz lehetőségünk, mint a cserepes nevelésnél, illetve úgy válasszuk és ültessük be a növényeket hogy a futó félék is jól érezzék magukat és azok is, amelyek sugarasan felfelé nőnek, legyen helyük a következő években.

Az ültetéshez és a barkácsolás sok szerencsét és türelmet kívánunk!

Kép forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények