nyáriorgona

A nyáriorgona (Buddleja davidii) bemutatása, gondozása

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területéről származó, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány. Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig ékesítik kertünket.

A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt kertünk dísze lehet.

A nyáriorgona viszonylag egyszerűen nevelhető ellenálló növény, melynek gondozása során csak a metszésre kell kiemelten odafigyelni.

A metszést tavasszal végezzük el, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek, ezért az előző évi hajtásokat vissza kell vágni kb. 20 cm-re. Ha nagyon sok időnk van, és szeretünk tenni-venni a kertben, akár az elnyílt virágokat is levághatjuk.

Ültetési helyéül, világos, vagy napos helyet válasszunk, ahol a talaj nem túl kötött, tápanyagban gazdag, és jó vízgazdálkodású. Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők.

A nagyon zord telek károsíthatják, ezt visszavágással korrigálhatjuk. Szaporítani fásdugvány segítségével lehet, melyre a nyár a legalkalmasabb időpont.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék