maranta

A nyílgyökér (Maranta) bemutatása

maranta

Maranta leuconeura ’Erythroneura’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A nyílgyökér a nyílgyökérfélék családjába tartozó növény. A Maranta nemzetségbe 23 faj tartozik, eredeti élőhelyüket Dél-Amerika esőerdei jelentik. A 23 Maranta fajból leggyakrabban a Maranta leuconeura-t és ennek a fajnak a különféle változatait forgalmazzák a kertészeti üzletekben.

A nyílgyökér külseje nagyon hasonló egyes zebralevél (Calathea) fajokéra, melyek szintén a nyílgyökérfélék családjának mutatós levéldísznövényei. A nyílgyökér levelei nagyméretűek és mintásak, a különféle változatok mintázata eltérő.

maranta

Maranta leuconeura ‘Kerchoviana’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Vlmastra

A Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ változat levele világoszöld árnyalatú, és sötétzöld szabálytalan formájú foltok díszítik. A Maranta leuconeura ’Erythroneura’ levele smaragdzöld színű, a fő levélér mentén világos cikcakkos sáv fut végig, a mellék erek piros árnyalatúak.

A Maranta leuconeura ’Massangeana’ levelei valamivel kisebb méretűek, a levelek smaragdzöld árnyalatúak, a levelek fonákja piros színű. A Maranta leuconeura ’Marisela’ levelei smaragdzöld színűek, a főér és mellékerek pedig egészen világoszöld árnyalatúak.

A nyílgyökér (Maranta) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Maranta leuconeura 'Marisela'

Maranta leuconeura ‘Marisela’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A nyílgyökér világos, de nem tűző napos helyen érzi magát legjobban. Melegigényes növény, ezért olyan világos helyet keressünk a növény számára, ahol egész évben legalább 18fokos a hőmérséklet.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Tavasszal és nyáron rendszeresen öntözzük, mivel vízigényes növény, télen kevesebb vizet adjunk a növénynek. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozhatjuk is a nyílgyökeret, ősszel és télen hagyjuk el a tápoldatozást.

A nyílgyökér eredeti élőhelyéből adódóan nagyon szereti a párás környezetet, ezért érdemes leveleit lágy vízzel permetezni.

A közvetlen párásítást kiegészíthetjük közvetett párásítással is, ehhez állítsuk a növény cserepét, kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés, szaporítás

Ha a növény földje elhasználódott, esetleg kinőtte a cserepét, akkor tavasszal ültessük át A típusú virágföldbe. Az átültetéskor tőosztással szaporítható a nyílgyökér. Párás környezetet biztosítva dugvánnyal is szaporítható.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a takácsatkák okozhatnak kellemetlenséget, ezeknek a kártevőknek kedvez a száraz levegő, ezért is fontos párásítani. Túlságosan napos helyen kifakulhatnak a növény levelei, míg hűvös helyen tartva, levélelhalás jelentkezhet. A megfelelő gondozással és ideális helyválasztással megelőzhetők ezek a problémák.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Vlmastra; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények