Szobanövények

A nyíllevél, üvegházi nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, bemutatása

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)
Kép forrása: CityPlant.hu

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) bemutatása, gondozása

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

Kép forrása: CityPlant.hu

A nyíllevél, üvegházi nyíllevél (Syngonium podophyllum) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Közép-Amerikából származó növény. Kedvelt szobanövény, nyílhegyre emlékeztető formájú levélzetével díszít.

Azon túl, hogy mutatós növény, más előnyös tulajdonságai is vannak, az egyik, hogy a sima zöld, nem mintás levélzetű fajtái a félárnyékot is jól bírják, emiatt árnyékosabb helyen is bátran tarthatók.

További pozitív tulajdonsága, hogy a levegőben lévő káros anyagok közül a formaldehid mennyiségét is csökkenti, tehát remek légtisztító szobanövény is.

Elhelyezés, hőmérséklet

Elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a zöld levelű fajok és fajták a nem napos világos, félárnyékos, a színes fajták a világos helyet kedvelik. Télen legalább 18 fokot, egész évben meleget kívánnak. A meleg talajt, és a magas páratartalmat szeretik.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

Kép forrása: CityPlant.hu

Az öntözés során arra figyeljünk oda, hogy földjét tartsuk mindig kissé nedvesen.

Az öntözéshez szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk.

A márciustól augusztusig terjedő időszakban kéthetente tápoldatozzuk, így biztosíthatjuk számára az elegendő tápanyagot.

Kedveli a párás környezetet, így foglalkozni kell a levegő párásításával is. Leveleit gyakran portalanítsuk nedves kendővel, és permetezzük vízzel.

Átültetés, szaporítás

Átültetni, nem kell túl gyakran, csak akkor ha tényleg szükséges, például mert a földje már rossz szerkeztűvé vált, elhasználódott. Ekkor az átültetéshez hungarocell darabkákkal kevert B virágföldet használjunk. 25 fok talajhőmérsékleten fűtött szaporítóágyban fej vagy szárdugvánnyal szaporítható.

Összefoglalva:

Elhelyezés: ha egyszínű zöld levelű változatot választunk, világos, vagy félárnyékos, ha mintás levelűt, akkor világos, kellemesen meleg helyen tartsuk.

Öntözés: szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük, földjét tartsuk, mindig kissé nedvesen.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: kedveli a párás levegőt, leveleit permetezzük vízzel, és gyakran portalanítsuk.

Átültetés: átültetni elég csak akkor, ha már kicsi számára a cserép, vagy pedig a földje nagyon elhasználódott. Az ültetéshez megfelelő a B típusú virágföld.

Szaporítás: szaporítani szár vagy fejdugvánnyal lehet.

Hogyan védik a szobanövények az egészségünket? – Légtisztító szobanövények

Szobanövényeink, nemcsak otthonunk díszítésében, hanem egészségünk megőrzésében is segíthetnek. Az kivétel nélkül mindegy szobanövényről elmondható, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént bocsát ki, valamint növeli a levegő páratartalmát.

A levegő párásításának hatására, kevésbé szárad ki a torkunk, kevesebbet köhögünk, és a szemünk irritációja is csökken, azaz néhány növény a szobában jelentősen javíthatja a közérzetünket. Kevésbé kézzelfogható pozitívuma a szobanövények tartásának, hogy üde zöld színükkel, és a velük való törődéssel a hangulatunkat is javítják.

A zárt belső terekben számos az egészségre káros szerves vegyület fordul elő, mint például: a diklór-benzol, etil-benzol, trimetil-benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, szén-dioxid.

A formaldehid a bútorokat alkotó, farost és rétegelt lemezek kötőanyagaként leggyakrabban használt anyag. A többi ártalmas vegyület gyakran előfordul lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegben, tintában, szigetelésekben, cigarettafüstben.

Dr.B.C.Wolverton a NASA tudósa készített egy jelentést (levegő javítása növényekkel) melyben 19 növényről számol be, amely ezeket a mérgeket kiszűri a szoba levegőjéből. Több német és francia tanulmány kimutatta ezen, szobanövények méregtelenítő szerepét.

Az otthonunkban elhelyezett dísznövények így esztétikai értékükön kívül egy természetes levegőszűrő szerepét is ellátják, ezáltal megvédik egészségünket.

Képek forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények