nyíllevél

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) bemutatása, gondozása

A nyíllevél, üvegházi nyíllevél (Syngonium podophyllum) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Közép-Amerikából származó növény. Kedvelt szobanövény, nyílhegyre emlékeztető formájú levélzetével díszít.

Azon túl, hogy mutatós növény, más előnyös tulajdonságai is vannak, az egyik, hogy a sima zöld, nem mintás levélzetű fajtái a félárnyékot is jól bírják, emiatt árnyékosabb helyen is bátran tarthatók.

További pozitív tulajdonsága, hogy a levegőben lévő káros anyagok közül a formaldehid mennyiségét is csökkenti, tehát remek légtisztító szobanövény is.

Elhelyezés, hőmérséklet

Elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a zöld levelű fajok és fajták a nem napos világos, félárnyékos, a színes fajták a világos helyet kedvelik. Télen legalább 18 fokot, egész évben meleget kívánnak. A meleg talajt, és a magas páratartalmat szeretik.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Az öntözés során arra figyeljünk oda, hogy földjét tartsuk mindig kissé nedvesen.

Az öntözéshez szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk.

A márciustól augusztusig terjedő időszakban kéthetente tápoldatozzuk, így biztosíthatjuk számára az elegendő tápanyagot.

Kedveli a párás környezetet, így foglalkozni kell a levegő párásításával is. Leveleit gyakran portalanítsuk nedves kendővel, és permetezzük vízzel.

Átültetés, szaporítás

Átültetni, nem kell túl gyakran, csak akkor ha tényleg szükséges, például mert a földje már rossz szerkezetűvé vált, elhasználódott. Ekkor az átültetéshez hungarocell darabkákkal kevert B virágföldet használjunk. 25 fok talajhőmérsékleten fűtött szaporítóágyban fej vagy szárdugvánnyal szaporítható.

Összefoglalva:

Elhelyezés: ha egyszínű zöld levelű változatot választunk, világos, vagy félárnyékos, ha mintás levelűt, akkor világos, kellemesen meleg helyen tartsuk.

Öntözés: szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük, földjét tartsuk, mindig kissé nedvesen.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: kedveli a párás levegőt, leveleit permetezzük vízzel, és gyakran portalanítsuk.

Átültetés: átültetni elég csak akkor, ha már kicsi számára a cserép, vagy pedig a földje nagyon elhasználódott. Az ültetéshez megfelelő a B típusú virágföld.

Szaporítás: szaporítani szár vagy fejdugvánnyal lehet.

Kép forrása: Shutterstock.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények