nyugati kökörcsin

A nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) bemutatása, gondozása

nyugati kökörcsin

Kép forrása: Flickr / Szerző: Peyman Zehtab Fard / Licence: CC BY 2.0

A nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) a boglárkafélék családjába tartozó Észak és Nyugat-Európa területén őshonos évelő növény. Kistermetű, különleges megjelenésű virág.

Levelei erősen szeldeltek, és tőlevélrózsát alkotnak, a tőlevélrózsa között növekszik maximum 40centisre a szár, melynek végén nyílik a harang alakú csinos virág.

Virágát, valamint szárát is szürkés szőrök borítják, így téve teljessé a látványt. Mérete miatt, elsősorban sziklakertekbe célszerű ültetni, arra figyeljünk, hogy más növények elnyomhatják.

A kökörcsinnel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy erősen mérgező, valamint, hogy a hazánkban előforduló fajok mindegyike védett.

Megyeri Szabolcs a Pulsatilla vulgaris ‘Pinwheel Blue Violet Shades’ fajtát mutatja be:

A nyugati kökörcsin igénytelen növény, egyedül az átültetésre kényes, ezért jól gondoljuk át, hova szeretnénk ültetni.

Talaj tekintetében az átlagos kerti talaj a legjobb választás, főleg, ha vízáteresztő képessége is megfelelő. Ültetési helyéül világos helyet keressünk, bár félárnyékban is jól boldogul.

Kártevők és betegségek nem igazán fenyegetik. Szaporítani magvetéssel, valamint télen gyökérdugványozással lehet, utóbbi gyorsabban eredményez virágzó növényt.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Peyman Zehtab Fard / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők