öntözőrendszer

Legyen szó házi vagy szakember által készített öntözőrendszerről, bizony mindkét esetben előfordulhat, hogy valami meghibásodik a rendszerben. Elég, ha egy homokszem bekerül a rendszerbe, vagy rosszul végeztük el a téliesítést.

Néha új alkatrészre is szükség lehet, különösen, ha elöregednek a régiek. A mágnesszelep meghibásodása azonban kicsit más tészta. Most erről olvashatsz bővebben.

A mágnesszelep szerepe az öntözésben

A mágnesszelep az öntözőrendszer szíve, hiszen nélküle kézzel kellene szabályozni a locsolási időtartamot és a kibocsátott vízmennyiséget.

A mágnesszelep szerepe tehát kiemelten fontos, hiszen az öntözésvezérlőben rögzített beállításokat figyelembe véve elindítja vagy leállítja a víz kiáramlását.

A rendszerben szükséges vízmennyiséget is kontroll alatt tartja. Irányítása valóban manuálisan is megoldható, egy kar segítségével.

A mágnesszelep működési elve

Két része van; egy külső, mechanikus ház és egy belső, elektromos rész, más néven szolenoid. Ez áramot kap, így valósul meg a víz átáramlása a szelepen. Az üzemeltetés során az elektromágnesesség és a nyomáskiegyenlítés elve lép működésbe.

Zárt állapotú mágnesszelep esetén a víznyomás a membránnak feszül, s ezzel lényegében elállja a víz útját. Ekkor a túloldalán a vasmag szinte ugyanilyen erővel feszül neki a membránnak, mint a folyadék másik oldalán. Áram hatására a vasmag elmozdul, és szabad utat kap a víz.

Mivel egy rendkívül fontos alkatrészről van szó, ezért lényeges, hogy már a kezdetekkor minőségi darabokat szerezzünk be. Az AutomataÖntözőrendszer.com professzionális öntözéstechnikai kínálata ebben segíthet neked!

Meghibásodott a mágnesszelep?

Amikor kimegy a fejünkből, hogy kikapcsoljuk a rendszer automatikáját, akkor bizony könnyen tönkre mehet a mágnesszelep szolenoid része. Ilyenkor a szelepet szárazon üzemelteti tovább. Amikor az elektronika mondja fel a szolgálatot a szolenoid önmagában is kicserélhető a ház cseréje nélkül.

Viszont fontos tudni, hogy a mechanikai hibák sokkal gyakoribbak. Ez esetben olyan szennyeződések kerülnek be a rendszerbe, mint a homok vagy a szennyezett víz.

Amikor a szelep nem zár megfelelően, vagy akár zártan is átereszt, akkor szinte biztos, hogy a membránra rakódott szennyeződések felelősek a hibáért. Ha átmosás után sem javul a helyzet, akkor új mágnesszelepre lesz szükség.

A Hunter PGV-151 mágnesszelep előnyei

A hosszú távú alkalmazáshoz olyan nagy teherbírású mágnesszelepre van szükség, mint amilyen a Hunter PGV-151 mágnesszelep. Erős membránnal, külső PVC házzal rendelkezik, ráadásul 10 nyomásig ellenáll bármilyen meghibásodásnak.

Belső indítóval, vízmennyiség-szabályzóval van ellátva, emiatt egyszerűen kezelhető. A szolenoid mag és fedél is be vannak biztosítva a kieséssel szemben, így a karbantartás is simán mehet.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom