Szobanövények

Orchidea gondozása, átültetése és locsolása

phalenopsis, orchidea - lets leaf
Kép forrása: Lets Leaf

Talán nem csak itthon, hanem más országokban is az orchidea az egyik legnépszerűbb cserepes szobanövény, hiszen gyönyörű virágai vannak, a tartása pedig nem olyan bonyolult, ha pár egyszerű szabályt betartunk. Ezekről lesz most szó.

Az orchideák csoportja rendkívül gazdag, azonban az általunk orchideaként hívott növényt magyarul lepkeorchideának nevezik, latinul pedig a Phalaenopsis névvel illetik. Mint sok szobanövény, ez is a trópusokon én, azon belül is egy különleges csoportba, az epifita fajok közé tartozik. Ezek azok a növények, amelyek a fán laknak.

Nos, ahogy a boltokban is faháncsos, laza talajban kaphatóak, úgy otthon is ha, átültetjük őket, csak és kizárólag orchidea földbe ültessük át, szinte bármilyen más talaj választása – nem körültekintő összeállítás esetében – a növény gyors pusztulásával jár.

Locsolásnál legyünk körültekintőek! A növényt a legjobb, ha merítve locsoljuk. Öntsünk vizet, egy nagyobb lavórba. Lehetőleg lágy, forralás után kihűlt vizet használjunk, ehhez adagolhatunk vegetatív fázisban tápoldatot.

Áztassuk ott körülbelül 10-15 percig majd tegyük vissza a helyére. Ezt akkor ismételjük meg, ha az átlátszó cserépben látjuk, hogy a gyökerek a frissen locsolt zöld színből szürkévé változnak.

A locsolásnál ügyeljünk arra, hogy a levelek tövébe ne kerüljön víz, mert az könnyen rothadást okozhat, ami gyorsan az egész növény pusztulását okozhatja.

Ugyan így permetezésnél is körültekintően járjunk el, vagy ne permetezzük a növényt. Ha szeretnénk párásítani, akkor a kaspóba vagy a tálkába helyezett agyaggolyókkal és azok nedvesen tartásával növelhetjük a párát.

Az orchideák szeretik a napfényt, ugyanakkor a túl erős, direkt napfénytől könnyen megéghetnek, főleg a nyári napokon veszélyes ez, télen igyekezzünk az ablak közelében tartani őket.

Az orchideáink megfelelő tartás mellett évente kétszer virágozhatnak, ezt követően a tőnél vágjuk el a virág nyelét, majd pár hónapig ne tápozzuk a növényt.

Kép forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények