kiemelt kép

Az ősz az egyik legszebb és egyben a legfontosabb évszak is a kerttulajdonosok számára.

Ekkor ugyanis amellett, hogy megcsodálhatjuk kertünk ezernyi színét, egyúttal fel is kell készülnünk a közelgő változásra – a télre.

Aki már régóta él kertes házban, az pontosan tudja, hogy a fagyok milyen jelentős károkat tudnak okozni mind a növényekben, mind pedig az épített elemekben.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, el kell végeznünk néhány őszi teendőt.

A 3 legfontosabb őszi teendő a kertben

1. Gyepkezelés

A tél beköszöntével a hőmérséklet lehűl, a levegő páratartalma megnő, a napfény pedig jóval gyengébbé és ritkábbá válik.

Ez sajnos nem tesz jót a növényeknek és ez alól a fű sem kivétel.

gyepkezelés

Kép forrása: Unsplash.com

Az egyik legfontosabb teendőnk a gyep védelme érdekében a levelek összeszedése lesz, hiszen a lehullott falevelek elnyelik a napfényt a fűszálak elől, így azok bebarnulhatnak vagy bemohásodhatnak.

A hosszabb fű több napfényt képes elnyelni, ezért az ősz végétől érdemes tavaszig szüneteltetni a fűnyírást, emellett pedig őszi gyeptrágyával is elősegíteni a fűszálak felkészülését a téli hónapokra.

2. Növények ültetése, metszése és téliesítése

Jó pár olyan növény létezik, amelyek elültetésére az őszi hónapok a legalkalmasabbak.

Ilyenek például a hagymás növények:

 • tulipán
 • liliom
 • nárcisz
 • jácint
 • díszhagyma
 • krókusz

Vagy az őszi virágok:

 • nefelejcs
 • körömvirág
 • rézvirág
 • kokárdavirág
 • kúpvirág
 • lángvirág

Ősszel a bokrokat, cserjéket és sövényeket vissza kell vágni, hogy ezzel megelőzzük a besárgulásukat vagy elkorhadásukat a sok nedvesség miatt.

növények ültetése, metszése, téliesítése

Kép forrása: Pixabay.com

A sárguló, beteg, összeakadt, lehajló vagy elöregedő ágakat vissza kell metszeni.

Emellett pedig nagyon fontos, hogy a növények fagyvédelméről is gondoskodjunk. Itt két kategóriába érdemes osztani kertünk növényeit: mozgathatóak és nem mozgathatóak.

 • Amelyik növényt el tudjuk vinni más, melegebb helyre (pl.: cserepes növények), azokat érdemes teleltetni.
 • Azok a növények azonban, amelyek már ki vannak ültetve, csak úgy védhetőek meg, ha a tövüket rőzsével, mulccsal vagy a gyepről felszedett levelekkel takarjuk le. Emellett akár jutazsákba vagy buborékfóliába is burkolhatjuk őket!

A tél azonban nem csak a növényeknek tud ártani!

Akad néhány olyan kerti elem, amelyeket sajnos nem tudunk melegebb helyre vinni a hideg hónapokban, ezért akarva-akaratlanul is ki lesznek téve az időjárás viszontagságainak.

3. Burkolat, térkő

A közhiedelemmel ellentétben a legnagyobb veszélyt nem a fagyás jelenti a térkövekre – sokkal inkább a hőmérséklet-ingadozás.

Amikor ugyanis a hőmérséklet tartósan (napközben és éjjel is) fagypont alatt van, a térkő burkolatnak nem eshet baja.

Ám ha a jég nappal megolvad, víz keletkezik belőle, ami befolyhat a burkolat hajszálrepedéseibe, majd az éjjeli mínuszok alatt jéggé fagy, akkor folyamatosan ki fogja szélesíteni a repedéseket, ami végül töréshez vezethet.

Az ellenállóságot sajnos nemcsak a térkő ára, minősége és megbízhatósága határozza meg, hanem az is, hogy miként lett lerakva.

térkő burkolat

Kép forrása: Pixabay.com

Éppen ezért a kivitelezés során az egyik legfontosabb szempont a helyes rétegrend kialakítása, ami miatt a csapadék vagy a felolvadó jég el tud szivárogni a talajba – tehát nem áll meg a térkövek között, alatt.

Ha a vízelvezetés nem megoldott (például teraszok esetében, ahol nincs lehetőség a burkolat alá vezetni a vizet), akkor a fagyálló, flexibilis ragasztóval történő leragasztás és fugázás tud védelmet nyújtani.

Amennyiben a térkő jó minőségű és a burkolat megfelelően lett kivitelezve – gondolva itt még a fugázás precizitására, a megfelelő lejtésre vagy a szakszerű lerakásra –, a térköveket az esetek döntő többségében nem fenyegeti a téli hideg.

A Kovi-Kő Térkőgyár 1995 óta foglalkozik térkőgyártással és forgalmazással. A piacon eltöltött több mint 25 évvel a hátuk mögött komoly szakmai tudásra, tapasztalatra tettek szert, így nyugodtan számíthatsz a szakértelmükre a térkő kiválásztásánál.

Képek forrása: Unsplash.com; Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert