elektromos autó

Gyakori félelem az elektromos autók vásárlása előtt, hogy vajon hol lehet majd tölteni? Mi történik akkor, ha foglalt a környék töltőállomása? És ha a településen egyáltalán nincs töltési lehetőség?

Szerencsére a megoldás sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. Persze jól jönnek az applikációk, amik a környék összes töltőállomását mutatják, de a legjobb megoldás az, ha saját, otthoni töltőoszlopunk van.

A töltővásárlás is tervezést igényel

A mindennapi igénybevételt befolyásolni tudja az, hogy milyen és mennyi töltési lehetőség áll rendelkezésünkre. Ma már rengeteg töltőoszlop és fali töltő érhető el a piacon például az EautóTöltőkábel.hu oldalán. Ezeket könnyen beépíthetjük otthonunkban, de körültekintőnek kell lenni a kiválasztás során.

A teljes töltőállomás telepítéséhez minden esetben szakember segítségét kell kérnünk, ugyanis ingatlan és ingatlan között is nagy különbség van. Az elektromos hálózat minőségét fel kell mérni, valamint a helyszíni adottságokat is.

Ugyan sok töltőt kínál nekünk a piac, de alapból a típust az elektromos jármű típusa és márkája fogja meghatározni. Nem minden modell kompatibilis minden töltővel, így ha nem szeretnénk kellemetlenségeket, érdemes utánaolvasni vagy az eladótól ajánlást kérni.

A szakember minden esetben egy helyszíni felmérés során kap majd pontos képet arról, hogy milyen töltőoszlopokban lehet egyáltalán gondolkozni, és tud irányt mutatni annak kapcsán, hogy milyen paraméterű fali töltő használható problémamentesen.

Töltés gyorsan, bármikor

Az otthoni töltés legnagyobb előnye, hogy mindig elérhető. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy kint hagyjuk az utcán egy publikus töltőállomáson, vagy hogy nem lesz teljesen feltöltve a nap kezdetére a jármű. Nyugodtan aludhatunk, főzhetünk, a fali töltő addig is teszi dolgát. Egy ilyen állomás kialakításához nem kell külön engedéllyel rendelkeznünk.

Ajánlott az otthoni fali töltő mellé egy úgynevezett smart metert is beszereltetni. Ez egy olyan szenzor, ami szemmel tartja otthonunk áramellátását, és az adatoknak megfelelően tölti a “maradék” árammal járművünket. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy ne terheljük túl a hálózatot, és az ingatlan hálózatát is a biztonságos tartományban tarthatjuk. 

Hogyan építhetjük ki otthon könnyen és egyszerűen?

Három tényezőt kell figyelembe vennünk töltőállomás kiépítése előtt, az első kettőről már beszéltünk: az egyik az ingatlanunk adottságai, a másik az elektromos autó szükségletei. A harmadik pedig a saját igényeink, hogy a szokásainkhoz, napirendünkhöz melyik teljesítményű töltő illik igazán. 

A hagyományos konnektoros töltéssel szemben egy villanyórába kötött töltő sokkal gyorsabban, akár 5-6 órával is csökkentheti a feltöltési időt. Emellett még biztonságosabb és kényelmesebb is, mivel pár másodperc alatt rácsatlakoztathatjuk autónkat a hálózatra, és túlterhelni sem fogjuk azt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom