méhészkedés

Néha még a mézelő méheknek is szüksége van segítségre a “háztartásban” – különösen, ha a méz eltávolítása után a mézes lépek rendbetételéről van szó.

Az Agricultural Research Service kutatói által végzett tanulmány alátámasztja, hogy a lépek ózongázzal történő fertőtlenítése elpusztíthatja azokat a kártevőket és kórokozókat, amelyek veszélyeztetik a mézelő méhek egészségét és termelékenységét.

Vajon milyen további problémákat lehet megoldani az ózongenerátor használatával a méhészetben? Mit tud az ózon, amit a vegyszerek nem?

Viaszmoly, gomba, nozéma és más baktériumok

A méhészet egyik legismertebb és legkártékonyabb élősködője a viaszmoly, amely szinte minden méhcsaládban megtalálható. Mivel egy moly rengeteg petét tud lerakni, akár pár hét alatt képesek teljesen elpusztítani a kaptárból kivett lépet. A keretek nagy teljesítményű ózongenerátoros kezelésével a viaszmoly véglegesen kiírtható.

A keretek mellett a kaptárat, a fiókokat is érdemes ózonosan fertőtleníteni, így az említett kellékek újra felhasználhatóvá váltak. Az ózon maradéktalanul végez a kórokozókkal, sőt az ózonkezelés módszerei mellett már atka vírussal fertőzött sodrott szárnyú méh sem található a méhészetében.

Mérhető eredmény

Több ózongenerátor használó véleménye alapján egyértelműen megfigyelhető, a téli időszakban jelentősen kevesebb méh pusztul el, mint a fertőtlenítő eljárások alkalmazása előtt.

Az ózonkezelések hatására a spórákkal fejlődő betegségek is megszűnnek, így a szaporodás során a betegségek sem tudnak tovább terjedni, és az legtöbb esetben sikeresen megtörténik a bepetézés.

Az ózongenerátor hatékonysága

Mivel az ózongenerátor a levegőből állítja elő a szükséges ózonkoncentrációt az úgynevezett koronakisülés útján, az ózonkezelés egy teljesen vegyszermentes eljárás.

A készülék által kibocsátott ózon gáz halmazállapotának köszönhetően a legeldugottabb helyeket is átjárja, és mindenhol kifejti hatását. Az ózon molekulák erős oxidáló hatással bírnak, így minden szennyeződést, kórokozót, és szagmolekulát azonnal megkötnek.

A találkozás pillanatában megtörténik az oxidáció, mely során az ózon visszaalakul oxigénné. Az eljárás olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, míg néhány vegyszerre van, hogy egyáltalán nem reagálnak.

Az ózongenerátor használata tehát egy gyors, hatékony – és körültekintő alkalmazás mellett – biztonságos módja a fertőtlenítésnek, még a méhészetekben is. További információkat olvashat az ózongenerátorok méhészeti célú felhasználásáról az ozongeneratorshop.hu weboldalon.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom