palackfa

A palackfa (Jatropha podagrica) bemutatása

A palackfa vagy Buddha hasa a kutyatejfélék családjába tartozó növény, mely Nicaragua, Costa Rica és Guatemala aszályos vidékein őshonos. A palackfa sok kutyatejféléhez hasonlóan mérgező növény.

Mivel eredeti élőhelyén gyakori a szárazság, ezért a palackfa igazi mestere annak, hogy minél több vizet tároljon, emiatt jó választás mindenkinek, aki nem szeretne sokat bajlódni az öntözéssel, vagy hajlamos megfeledkezni róla.

A palackfa igen különleges külsejű növény, palackformájú törzsének tetején, hosszú nyélen ülő, nagyméretű három vagy ötkaréjú levelek pompáznak. Vöröses színárnyalatú virága szintén nagyon dekoratív, jellemzően márciustól júliusig nyílik, de megfelelő gondozás mellett ennél tovább is megmarad.

A palackfa (Jatropha podagrica) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A palackfa legjobban napos, vagy világos, kellemesen meleg, legalább 16 fokos helyen érzi magát. Jól bírja a meleget és a száraz levegőt ezért nem okoz számára problémát a fűtési szezon sem.

Öntözés, tápoldatozás

A palackfát csak nagyon ritkán kell öntözni. Ősszel a növény természetes módon, bár a kezdő szobakertészekre frászt hozva, de ledobhatja a leveleit.

Ez teljesen normális a palackfa esetében, ilyenkor hagyjuk abba az öntözését, és csak tavasszal kezdjük el újra, amikor megjelennek az új levelek vagy a virágok. Tápoldatozni elég csak nyáron, havonta egy alkalommal, a tápoldatozáshoz megfelelő a kaktuszok számára készült tápoldat.

Átültetés

Ha szeretnénk átültetni, akkor az ültetéshez válasszuk a kaktuszok számára készült földkeveréket, vagy B típusú virágföldbe keverjünk, durva homokot.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ivan / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények