palka

A palka (Cyperus sp.) bemutatása, gondozása

palka

Kép forrása: Pixabay.com

A palka (Cyperus sp.) a sásfélék családjába tartozó, trópusi, szubtrópusi és mérsékelt övi tájak gyakori növénye. Egész évben meleg, világos vagy napos, télen kissé hűvösebb helyet kíván. A Cyperus albostriatus kivételével minden faj kiültethető májustól.

Tartsuk igen nedvesen, alátétjében mindig lehet víz, kivétel a Cyperus albostriatus, ami kevesebb vízzel is beéri, elég ha egyenletesen nyirkos a földje. A többi fajnál télen hagyható el az alátétben levú víz, 12-15 fokban teleltessük.

Cserepes növények esetén 2-3 hetenként kis töménységű tápoldattal tápoldatozzunk áprilistól augusztusig. Télen fűtött helyiségben, gondoskodjunk a közvetett párásításról, és néha állítsuk zuhany alá a növényt.

Ha szükséges, B típusú virágföldbe ültessük át tavasszal. Szaporítása az ernyő 5cm hosszú szárával történő levágásával, vagy a növény osztásával történhet.

A leveleket egyharmaddal kurtítsuk meg, és gyökereztessük szobahőmérsékletű vízben. Egyes fajok magjai megvásárolhatók, a magokat világos helyen, földdel való takarás nélkül csíráztassuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények