párnafű

A párnafű (Soleirolia soleirolii) bemutatása, gondozása

párnafű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A párnafű (Soleirolia soleirolii) a Földközi-tenger vidékéről származó, csalánfélék családjába tartozó növény. Díszét dús levélzete adja, melyet apró kerek levelek alkotnak, igazán üde látványt nyújt. Cserépbe és ámpolnába egyaránt ültethető.

Korzika és Szardínia szigetén gyakran díszíti a sziklákat, falak és járdák réseit is. Egyszerűen gondozható növény, amire egyedül figyelni kell, az az hogy egyenletesen öntözzük, és biztosítsunk számára párás környezetet.

Elhelyezés, hőmérséklet

Fényigénye átlagos, a világos, vagy félárnyékos helyet kedveli. Télen a szobahőmérsékletet és az annál hűvöseb hőmérsékletet is elviseli, a fagypont feletti hideget is átvészeli. Hűvös helyen, kevesebb vizet kapjon.

Öntözés, tápoldatozás

Egyenletesen, és mértékkel öntözzük, kiszáradni sohase hagyjuk. Télen, hűvös helyen, csak enyhén tartsuk nyirkosan.

Ha öntözése rendszertelen, a növény hajlamos felkopaszodni, és levélfoltosság is jelentkezik. Tápoldatozni elég havonta márciustól augusztusig, nyár végétől elhagyhatjuk a tápoldatozást.

Párásítás

párnafű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

A párnafű kedvel a párás levegőt, a nedves környezetet, ezért párásítani kell. A megfelelő páratartalmat vízzel való permetezéssel biztosíthatjuk a számára.

Átültetés, szaporítás

Átültetni nem kell, mivel tőosztással könnyen új növényre tehetünk szert. Az új növényt B virágföldbe ültessük át. Egy cserépbe több kis növény kerüljön, így mutat igazán szépen! Szaporítása tőosztással a legegyszerűbb, de dugvánnyal is szaporítható.

Kártevők, betegségek

Kártevők és betegségek csak nagyon ritkán támadják meg. Csak a rendszeres öntözésre kell odafigyelni, mert ennek hiányában felkopaszodik és levélfoltosság jelentkezik.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos helyen tartsuk, szobahőmérsékleten, bár az ennél alacsonyabb hőmérsékletet is kibírja.

Öntözés: egyenletesen öntözzük, tartsuk nedvesen. Ha rendszertelen az öntözés felkopaszodik és levélfoltosodás is jelentkezik.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron havonta tápoldatozzuk, egyéb időszakokban nem kell tápoldatozni.

Párásítás: kedveli a párás levegőt és környezetet, ezt a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatjuk számára.

Átültetés: nem szükséges átültetni, érdemesebb tőosztással több növényt nevelni belőle.

Szaporítás: tőosztással szaporítható a legegyszerűbben, de dugványozással is próbálkozhatunk.

Betegségek, kártevők: betegségek és kártevők nem jellemzők rá, az egyenletes öntözésre kell figyelni, hogy ne kopaszodjon fel, és ne jelentkezzen levélfoltosodás.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények