peronoszpóra
peronoszpóra

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: VIEX – Ernest Niedermann

A peronoszpóra a kert egyik legkártékonyabb gombabetegsége, mely hatalmas károkat tud okozni a szőlőben, valamint a konyhakert más növényeiben is, mint például a paradicsom, saláta, burgonya és még folytathatnánk tovább a sort.

A peronoszpóra tünetei

A peronoszpóra jellegzetes tünetei a növény levelén megjelenő nagyméretű sárga foltok, valamint a levél fonákján keletkező világos, bársonyos bevonat.

Szőlő esetében a szőlőszemek is nagyon árulkodók. A gomba a bogyókat is megtámadja, emiatt az éretlen bogyók lilás színűek, az érett bogyók lilás-barna színűek, töppedtek és ráncosak lesznek.

Száraz időben a peronoszpóra nem okoz komoly problémát, mivel a nedves, párás, környezet az ideális a számára. Ilyen környezetben a peronoszpóra gyorsan és könnyen fertőz, szaporodik.

Már tavasszal is megfertőzheti növényeinket, ilyenkor 2-3 hét lappangás után jelentkeznek a tünetek. Ha melegebbre fordul az időjárás és érkezik egy-egy frissítő zápor, a betegség úgy lesz egyre súlyosabb.

A peronoszpóra gomba a levél légrésein keresztül fertőz, melyek főként a levél fonákján helyezkednek el. Az időjárási körülmények mellett a növényzet laza szövete is kedvez a gomba fertőzésének.

Védekezés a peronoszpóra ellen

A növények laza szövetének oka, az egyoldatú táplálás, a tápanyagok túladagolása és a növények túlöntözése egyaránt lehet. A peronoszpóra megelőzéseként figyeljünk növényeink megfelelő gondozására, az előbbieket figyelembe véve. Szintén hasznos lehet a kiskertben, ha laza térállással ültetjük növényeinket, így a szél át tudja járni őket.

A szőlő peronoszpóra betegsége esetén permetezéssel vehetjük fel a harcot a fertőzéssel szemben. Fontos, hogy a permetléből a levelek fonákjára is kerüljön.

Az első permetezésre, amikor a szőlő hajtásai már kb. 20cm-esek (május közepe) kerítsünk sort kontakt hatású, réztartalmú vagy mankoceb hatóanyagú szerrel.

Ezt követően júniustól-július közepéig, kéthetente felszívódó szert használjunk, július végén a fürtzáródáskor pedig a fürtöt is védő kontakt hatású szert.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: VIEX – Ernest Niedermann

Források: Édenkert – Peronoszpóra.. az én szőlőmön?; Hobbikert – Peronoszpóra a konyhakertben

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert