petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum crispum) bemutatása, gondozása

petrezselyem

Kép forrása: Pixabay.com

A petrezselyem (Petroselinum crispum) vadon a Földközi-tenger környékének lakója. Hazánkban a fűszerkertek, és konyhák elmaradhatatlan kétéves fűszernövénye.

Két típusa létezik a metélőpetrezselyem, mely akkor is ellát minket folyamatosan petrezselyemlevéllel, ha gyakran dézsmáljuk, valamint a gyökérpetrezselyem, melynek leveleivel szintén ízesíthetjük ételeinket.

A petrezselyem víz és tápanyagigényes növény, mely a fényviszonyokra nem különösebben kényes. Ültetési helyéül lényegében bármilyen helyet választhatunk, ahol a talaj bővelkedik tápanyagokban és mélyen művelt.

Magjait tavasz elején lehet vetni, arra figyelni kell, hogyha nem hullik csapadék, akkor már tavasszal heti egy alkalommal öntözést igényel. Kártevők közül a talajlakó kártevőket, valamint a levéltetveket lehet megemlíteni, illetve időnként lisztharmat ütheti fel a fejét.

A gyökérpetrezselyem és a metélőpetrezselyem más elbánást igényel télre. A metélőpetrezselyem maradhat szabad földben. A gyökérpetrezselymet ki kell ásni, az első fagyok előtt, gyökereit megmosva, majd megszárítva tárolhatjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.