Let's Leaf - Philondendronok gondozása

A Philodendronok, vagy magyar nevükön Filodendronok családjába sokszor helytelenül kerülnek bele a Monsterák (illetve a Monstera Deliciosa vagy magyar nevén a Könnyezőpálma), illetve az Epipremnumok (magyaros nevükön a futókák).

Bár valamennyien a kontyvirágfélék közé tartoznak és jellemzően a trópusokon élnek, azonban a felsorolt növények közül a Philondendonok a leginkább kényesek, illetve köztük is több faj speciális figyelmet igényel.

Ezeket a növényeket érdemes akkor locsolnunk, amikor a talaj felső része már száraz, pereg. Ügyeljünk arra, hogy kiszáradjon a föld, mielőtt újra öntözzük.

Ez fontos, hiszen az élőhelyükön is ugyan rendszeresen, akár naponta is kapnak esőt, viszont az intenzív meleg miatt, ott gyorsan kiszárad a talajuk.

Ugyan emiatt, a talajt érdemes magunknak összeállítani, hiszen ha megfelelő mixet készítünk, úgy megelőzhetjük a gyökérrothadást, ami az egyik leggyakoribb problémája ezeknek a növényeknek.

Fényigényesek, ahogy a magas páratartalmat (60-70%) is kedvelik, illetve a 30°C körüli hőmérséklet az ideális a számukra – vegetációs időszakban.

Télen is ügyeljünk ez utóbbiakra, viszont az öntözést ritkítsuk és az évszakváltások között ügyeljünk arra, hogy a fűtés, pára, hőmérséklet miatt hogyan alakul át a növény környezete.

Bizonyos fajokat egyszerűbb szaporítani, például ilyen a Philodendron ‘Brasil’. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy a nóduszok előtt vagy után vágjuk le a gyökereztetni kívánt növényt.

Más fajtákat, mint a Philodendron Erubescens típusok nehezebben, de szintén szaporíthatjuk így. Más fajok maguk hoznak oldalhajtásokat, például a videóban is szereplő Philodendron ‘Fatboy’.

Kép forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények