Papaver orientale

A pipacs bemutatása

Pipacsok

Papaver rhoeas / Kép forrása: Pixabay.com

A nyári táj szinte elképzelhetetlen az élénkvörös, légiesen könnyed virágú pipacs (Papaver rhoeas) nélkül, amely tarlókon, parlagokon és szántók szélén gyomnövényként nő. Ha szeretnénk ezt a páratlan látványt megidézni a kertünkben, akkor más fajok közül érdemes választanunk.

Papaver somniferum

Papaver somniferum / Kép forrása: Pixabay.com

Dísznövényként a díszpipacsot vagy keleti mákot (Papaver orientale), az izlandi mákot (Papaver nudicaule), a pireneusi mákot vagy walesi mákot (Papaver cambricum), valamint a kerti mák (Papaver somniferum) nemesített változatait választhatjuk.

Ezek a növények a közönséges pipacshoz hasonlóan a mákfélék családjába (Papaveraceae) és a mák (Papaver) nemzetségbe tartoznak.

Díszpipacs / keleti mák (Papaver orientale)

Papaver orientale

Papaver orientale / Kép forrása: Pixabay.com

A keleti mák vagy díszpipacs Kis-Ázsia és Délnyugat-Ázsia területén őshonos évelő növény. Fajtától függően 80-100cm-es magasságot is elérhet.

Virágai nagyméretűek, a csésze alakú virágok szirmai kreppre emlékeztetnek. Látványos virágai tavasz végén és a nyár első felében nyílnak.

Az egyik leggyakrabban forgalmazott változata a Papaver orientale ’Allegro’, mely élénkpiros színű virágokat hoz. Levelei összetettek, szárnyasan karéjosak.

Fontos megemlíteni, hogy a virágzás után a levelek visszahúzódnak, így a növény, űrt hagy maga után a virágágyásban. Levelei ősszel újra kihajtanak, így telel át a növény.

Papaver orientale 'Victoria Luise'

Papaver orientale ‘Victoria Luise’ / Kép forrása: Pixabay.com

Rózsaszín színű változata a Papaver orientale ‘Victoria Luise’ szintén elterjedt, megvásárolható Magyarországon is. Ez a változat jól társítható a virágágyás más növényeivel is. Nagyon szépen mutat évelő len (Linum perenne), orvosi zsálya (Salvia officinalis),  gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), fátyolvirág (Gypsophila paniculata) társaságával.

Ezzel az összeültetéssel, az angol kertekre jellemző természetes hatású, barátságos hangulatú virágágyást hozhatunk létre.

Papaver orientale

Papaver orientale / Kép forrása: Pixabay.com

Az előbb bemutatott változatokon kívül még számos más nemesített fajta létezik, változatos virágszínekkel. Ha ilyet szeretnénk vásárolni érdemes magokat például külföldi webshopokban, vagy ebay-en keresni.

A díszpipacs ültetési helyéül napos, de minimum világos virágágyást válasszunk. Talajok közül a jó szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. A túlságosan kötött talaj, melyben megreked a nedvesség a növény vesztét okozhatja.

Izlandi mák (Papaver nudicaule)

Papaver nudicaule

Papaver nudicaule / Kép forrása: Pixabay.com

Az izlandi mák alacsonyabb termetű évelő növény, mint a korábban bemutatott díszpipacs, kifejlett magassága 40-50cm. Az izlandi mák neve kissé becsapós, emiatt sokan tévesen úgy gondolják, hogy Izlandról származik ez az évelő növény.

Az izlandi mák Ázsia, Észak-Amerika és Európa északi területein egyaránt előfordul. Változatosan felhasználható dísznövény, ültethetjük vegyes virágágyásba, sziklakertbe, de akár még vágott virágként az otthonunkat is díszíthetjük vele.

Papaver nudicaule

Papaver nudicaule / Kép forrása: Pixabay.com

Rendkívül színgazdagság jellemzi az izlandi mákot, sárga, narancs, lazac, rózsaszín, krém és fehér árnyalatban, valamint kétszínű változatban is előfordul. Levelei szeldeltek vagy karéjosak, tőlevélrózsát alkotnak. Levelei ilyen formában át is telelnek.

Az izlandi mák jól társítható a menyecskeszemmel (Coreopsis), a zsályával (Salvia) valamint a füzérajakkal (Physostegia).

Ültetési helyéül világos helyet válasszunk és öntözzük mérsékelten. Legszebben tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajban fejlődik.

Kerti mák (Papaver somniferum)

Papaver somniferum

Papaver somniferum / Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mák (Papaver somniferum) eredeti élőhelyén, Európa mediterrán vidékein évelő, hazánkban egynyári növény.

Az ízletes mák miatt fontos élelmiszernövényünk, nemesített, különféle színekben és virágváltozatokban kapható változatai pedig dekoratív dísznövények. 

A kerti mák nyáron nyíló, nagyméretű virágai lehetnek szimplák, teltek, rojtosak, fehér, rózsaszín, piros és a bíbor különféle árnyalataiban játszók.

A kifejlett kerti mák kb. 100-120cm-es maximális magasságot érhet el, szürkészöld karéjos leveleivel, valamint színpompás virágaival bármelyik évelő ágy dísze lehet. Napos, világos helyen, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legszebben.

Érdekesség a kerti mákról:

Mákgubó

Mákgubó / Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mák zöld, éretlen terméséből nyerhető ki az ópium. A gubók megvágásával nyerik ki a fehér tejnedvet, mely a levegőn megszilárdul. Erre utal a növény angol elnevezése is, az Opium poppy, ami annyit tesz ópium pipacs.

A kerti mák különféle változatai eltérő mennyiségű alkaloidot tartalmaznak, a dísznövényként termesztett változatok, nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak ilyen anyagot. 2006 óta étkezési célra csak a lilás-rózsaszín virágú fajta termeszthető Magyarországon!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Pipacs; Wikipédia – Kerti mák; Wikipédia – Keleti mák; Wikipédia – Izlandi mák; Wikipédia – Papaver nudicaule; Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária; Dísznövény enciklopédia (Az angol királyi kertészeti társaság kézikönyve) – Christopher Brickell

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők