pletyka

A Tradescantia nemzetség fajai közül, szobanövényként tartva a közönséges pletyka (Tradescantia fluminensis), a zebrapletyka (Tradescantia zebrina), és a bíbor pletyka (Tradescantia pallida) váltak különösen népszerűvé. Ezek a növények nemcsak gyors növekedésükkel és könnyű kezelhetőségükkel tűnnek ki, hanem látványos megjelenésükkel is.

Leginkább függesztett cserépbe vagy ámpolnába ültetve érvényesülnek, ahol díszítő hatásukat elsősorban a változatos levélzetük biztosítja, amely egyszínű vagy csíkos is lehet. Érdemes megjegyezni, hogy bár levéldísznövényként ismertek, időnként virágokat is hoznak, amelyek további díszítőértéket kölcsönöznek nekik.

A különböző pletyka fajok gondozásában nincsenek jelentős eltérések, így ha az egyiket már kiismertük, bátran bővítsük a gyűjteményünket más fajokkal. Ezek a növények remek választást jelentenek a kezdő szobakertészek számára is, mivel nem igényelnek különleges bánásmódot.

Cikkünk további részében összefoglaltuk a pletyka gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint kitérünk a növény szaporítására is!

A pletyka igényei és gondozása

A pletyka világos, de közvetlen napfénytől védett helyen fejlődik igazán szépen, átlagos szobahőmérséklet mellett. Télen képes alkalmazkodni a hűvösebb környezethez is, anélkül, hogy az kárt tenne benne.

A tarka levelű változatok elhelyezése során különösen figyeljünk arra, hogy elegendő fényt kapjanak, mivel a mintázatuk a megfelelő fényviszonyok hiányában kifakulhat. Az egyszínű, zöld levelű fajok félárnyékban is megélnek.

A növény szereti a párás környezetet, ezért ajánlott a leveleit naponta permetezni, emellett az is előnyös lehet, ha a lakás egy természetesen párásabb helyiségében, például a konyhában vagy a fürdőszobában helyezzük el.

Rendszeres, de óvatos öntözést igényel. A talajt tartsuk enyhén nedvesen, ugyanakkor a túlöntözést és a pangó vizet kerüljük, mivel ez gyökérrothadást okozhat. Télen mérsékeljük az öntözést, míg tavasztól őszig a növény meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk is.

A pletyka más szobanövényekhez képest, viszonylag rövid életű, ezért az átültetés helyett, ajánlott inkább új növényeket nevelni, dugványozás segítségével. Ha mégis szükségessé válik az átültetés, azt tavasszal végezzük el. Ehhez jó vízáteresztő képességű virágföldet, és vízelvezető lyukakkal rendelkező növénytartót válasszunk.

A növény rendkívül gyorsan növekszik, és az is gyakori jelenség, hogy a hajtásai megnyúlnak és felkopaszodnak. Ezt rendszeres metszéssel orvosolhatjuk, melynek köszönhetően sűrűbb, dúsabb formát érhetünk el. A szárakat rendszeresen, legalább 25%-kal vágjuk vissza, ezzel megakadályozható a túl hosszú, kevés levéllel rendelkező hajtások kialakulása.

Gyakori betegségek és kártevők

A pletyka nevelése során viszonylag kevés növényvédelmi teendővel kell számolnunk. Kártevőkre és betegségekre nem igazán fogékony, bár időnként megjelenhetnek rajta levéltetvek és takácsatkák. Ezeket egyszerűen kezelhetjük langyos vízzel történő lemosással vagy Neem olaj alkalmazásával.

A további problémák, amelyeket legtöbbször a levelek elváltozásai jeleznek, a nem megfelelő tartási körülményekből erednek.

Ha a levegő páratartalma túl alacsony, a növény levelei barnulni kezdhetnek, míg fényhiányos környezetben a színes levelű fajták elveszíthetik jellegzetes mintázatukat és intenzív színüket. A túlzott tápoldatozás szintén hozzájárulhat a színes minta elvesztéséhez.

Az ideális fényviszonyok mellett, a helyes öntözési gyakorlatra kell még figyelnünk, mivel a túlöntözés, valamint a rossz szerkezetű talaj hatására gyökérrothadás alakulhat ki. Ez elkerülhető, ha a növényt homokkal kevert virágföldbe ültetjük, valamint mértékkel öntözünk.

A pletyka szaporítása

A pletyka az egyik legegyszerűbben szaporítható szobanövény, fejdugványok segítségével viszonylag gyorsan új példányokra tehetünk szert. A dugványok vízben, és jó vízáteresztő képességű talajban is könnyen gyökeresednek.

A dugványozáshoz elegendő egy néhány centiméter hosszúságú, legalább egy levéllel rendelkező szárdarabot levágni, és elültetni cserépbe. Rendszeres öntözés mellett, néhány héten belül meggyökeresedik.

Egy cserépbe érdemes több dugványt is ültetni, így gyorsabban juthatunk dekoratív, dús hatású növényhez. A fejdugványokat az ültetést megelőzően vízben is meggyökereztethetjük.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a pletyka gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények