pompás kúszóliliom

A pompás koronásliliom (Gloriosa superba) bemutatása, gondozása

pompás kúszóliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

A pompás koronásliliom vagy pompás kúszóliliom (Gloriosa superba) Dél-Afrika és Ázsia trópusi területeiről származó egzotikus kúszó évelő növény, amelyet a hazai éghajlati viszonyok mellett viszonylag nehéz, de nem lehetetlen (!) nevelni. 

A pompás koronásliliom egy igazán érdekes megjelenésű növény, levelei lándzsára hasonlítanak, végükön a kapaszkodást segítő kacsok találhatók. A rózsaszín, piros és narancs árnyalataiban játszó szirmok koronát formáznak.

Mivel kúszó növény ezért vékonyabb tartószerkezetre felfuttatható, arra mindenképp gondoljunk, hogy Magyarországon teleltetést igényel, ezért célszerű mozgatható dézsába ültetni. A koronásliliom mérgező növény.

A pompás koronásliliom elhelyezéséhez, világos vagy félárnyékos, de nem tűző napos helyet keressünk.

Ültetéséhez lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt válasszunk. Öntözni mérsékelten kell, onnantól, hogy megjelentek az első levelek, növelhetjük az öntözés mennyiségét.

A virágzás után a zöld részek sárgulni kezdenek, ezeket csak akkor vágjuk le, amikor már teljesen elszáradtak. Teleltetni kétféleképpen lehet.

Cserepestől legalább 8fokos hőmérséklet mellett, vagy gumóit kiásva, sötét helyen 10-15fok körül. Szaporítása a gumók szétosztásával, vagy magról lehetséges.

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények