Szobanövények

A pompás medinilla (Medinilla magnifica) gondozása

medinilla
Kép forrása: Pixabay.com

A pompás medinilla (Medinilla magnifica) bemutatása, gondozása

medinilla

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás medinilla (Medinilla magnifica) a díszlevélfafélék családjába tartozó igen mutatós virágzó szobanövény, a 400 fajt számláló medinilla nemzetség egyik legszebb faja. 

Eredeti élőhelyén a Fülöp-szigetek esőerdeiben, 2 métert is meghaladó cserjévé cseperedik. Hangsúlyos, nagyméretű, akár 30 cm-es, kissé fodros, nyílhegyszerű levelei közül bukkannak elő száron csüngő bimbói.

Ezekből a bimbókból fejlődnek ki a hatalmas rózsaszín virágok melyek a medinilla páratlan szépségét adják.

A virágrügyek képződését, legalább 2 hónapos nyugalmi időszak előzi meg. Ha kialakultak a bimbók, onnantól kezdve, ne forgassuk a medinilla cserepét.

Elhelyezés, hőmérséklet

medinilla1

Kép forrása: Flickr / Szerző: TANAKA Juuyoh (田中十洋) / Licence: CC BY 2.0

A medinilla fényigényes és melegigényes növény, azonban a tűző napot nem szereti, ezért keressünk számára, világos, de nem tűző napos meleg helyet. A medinilla nyugalmi időszaka télen van, ilyenkor hűvösebb kb. 15 fokos helyen tartsuk, ezzel ösztönözhető a virágzás is.  Ha esetleg van télikertünk, akkor tartsuk inkább ott.

Öntözés, tápoldatozás

A téli nyugalmi időszakot leszámítva a medinilla vízigényes növény, ezért gyakran kell öntözni, annyira, hogy mindig kissé nyirkos legyen a földje. Télen csak nagyon kevés vizet adjunk neki, majd amikor megjelennek a bimbói kezdjük el növelni az öntözővíz mennyiségét.

Az öntözéshez ne használjunk hideg és meszes vizet. A víz lágyítható, ha egy éjszakára állni hagyjuk, így leülepedik a mész és a klór is elpárolog. A virágzás tápanyagigényes folyamat, ezért márciustól, augusztusig kéthetente adjunk a növénynek tápoldatot is.

Párásítás

medinilla2

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: C T Johansson

A medinilla kifejezetten páraigényes növény, ezt a páraigényt közvetlen és közvetett párásítással együttesen lehet legegyszerűbben biztosítani a számára. Közvetlen párásításként gyakran permetezzük vízzel a növény leveleit.

Átültetés, szaporítás, metszés

Ha úgy érezzük, hogy elérkezett az átültetés ideje, akkor annak elvégzésére, legjobb időszak a tavasz. Az ültetéshez használjunk homokkal kevert B típusú virágföldet. A szaporítás módja a dugányozás, de ez otthoni körülmények között nagyon nehézkes. Ha a medinilla formája csúnya lesz, akkor az elfásodott részig vágjuk vissza.

Betegségek, kártevők, gondozási hibák

Ha túlságosan hideg helyen tartjuk és kihül a földje, vagy nagyon száraz a levegő, akkor növekedési zavarok jelentkezhetnek. Szintén a szárazság hatására barnulhatnak a levelei, és megtámadhatják a takácsatkák is.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: C T Johansson; Flickr / Szerző: TANAKA Juuyoh (田中十洋) / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények