tapadó vadszőlő

A helytakarékosság nem minden kertben kiemelt szempont, azonban nem ritka, hogy a rendelkezésre álló terület erősen korlátozott, magyarán kicsi a kert, ezért alaposan meg kell gondolni, mi kerül bele.

A mai építési trendek a sűrű beépítést részesítik előnyben, a gombamód szaporodó lakóparkok kertjei sokszor szinte csak jelzésértékűek, de a városi, társasházi viszonyok sem mások, a közös használatú belső udvar gyakran zsebkendőnyi méretű.

Ilyenkor sem kell azonban lemondani a dekoratív, változatos növényegyüttesekről, csupán alaposabb átgondolás és körültekintő növényválasztás szükségesek! Nézzünk meg pár példát!

Oszlopos növények

Számos közkedvelt dísznövénynek, így sokféle tujának, örökzöldnek vagy díszcserjének kaphatóak ún. determinált növekedésű, vagyis meghatározott formára cseperedő változatai.

Az oszlopos növekedésű növények kis alapterületet foglalnak el, akár egy nm2-nél kisebb területtel is beérik, ugyanakkor magasra, 2-4 méteresre is nőhetnek, így nagy lombtömeget képeznek, optikailag jelentősen javítják az összképet, dús beültetés érzetét keltik aprócska kertekben is.

Jó választás lehet többek között az ír oszlopos boróka, az oszlopos törpe páfrányfenyő, az oszlopos vérbükk, az oszlopos juharfa, a sárga szil, az oszlopos gyertyán vagy éppen a csavart törzsű tuják valamelyike.

Minigyümölcsök

Kis kertekben a gyümölcsfa luxusnak tűnhet, hiszen a legtöbb gyümölcstermőt nem a szépségéért tartjuk, ha pedig nincs sok tér, kár lenne elpazarolni belőle valamely nem túl mutatós gyümölcsfára.

Más a helyzet, ha törpe gyümölcsfát választunk, ezek a miniatűr fák ugyanis teljes értékű gyümölcstermők, de méretüknél fogva roppant látványosak, extravagánsak, nem mellesleg helyigényük minimális.

A törpe gyümölcsváltozatokat dézsában, ládában is lehet nevelni (sőt, inkább ez az ajánlott tartási mód), így szükség esetén áthelyezhetőek, megfelelő, dekoratív edény választásával pedig az esztétikai érték tovább fokozható.

A balkon gyümölcsfa néven is ismeretes változatok közül ajánlható a törpe cseresznye, kajszi, szilva, meggy vagy akár cseresznye.

Felfelé terjeszkedés

Nem csupán kisméretű növényekkel lehet optimálisan kihasználni a szűkebb kerteket, az is jó megoldás, ha a megszokott módok mellett másfelé is terjeszkedünk. A kis alapterület valamelyest növelhető, ha felfelé is terjeszkedünk!

A kúszó növekedésű dísznövények számára készülhet futtatórács vagy huzalokból, vékony pálcákból álló támasztékrendszer, de ívelt vagy oszlopos futtató állványra is terelhetők például virágos futónövények.

Amennyiben a kertet fal határolja, arra rögzíthetők kaspók, vékony ládák, melyekbe emeletes elrendezéssel virágos dísznövények, vagy éppen tetszetős fűszernövények kerülhetnek. Klasszikus, falra rögzülő futónövények is alkalmazhatóak, melyekkel a kis kert nagyobb érzetű, három dimenziós kiterjedésű lesz.

A futónövények közül az egyik legjobb választás a tapadókorongos vadszőlő, ami nem tesz kárt a falban, tavasszal és nyáron üde zöldben tündököl, ősszel pedig csodás sárga-vörös árnyalatokat vesz fel.

Szellős beültetés

Sokan esnek abba a hibába, hogy apró kertben is dús, sűrű ágyásokat alakítanak ki, azt gondolva, hogy ezzel a nagyobb birtokok látványvilágát imitálhatják kicsiben.

A túl sűrű beültetés kis helyen azonban mindig zsúfoltságot, nyomott térérzetet kelt, tehát máshogy kell eljárni. Bátran bánjunk nagyvonalúan a hellyel kicsi kertekben, vagyis a virágágyás legyen szellős, ritkásabban beültetett, a látványt pedig fokozzuk díszes zúzott kő mulccsal.

Szűk helyeken a laza elrendezésű díszágyások nagyítják a teret, azt a benyomást keltik, hogy nem kell a harmonikus látvány érdekében tucatnyi növényfajt összezsúfolni.

Válogassunk a magasabb szárú, nem túl lombos évelők közül, melyek elé telepítsünk szezonális, kisméretű egynyáriakat, utóbbiakat évente cserélgetve az ágyás nem válik megszokottá, unalmassá.

Színes, formás trükkök

A színek is széles teret adnak a helytakarékos kreativitásnak! Kis alapterületen nem jó sem a homogén (például a csak gyeppel és szegélyező tujákkal beültetett) sem a kirívóan tarka, szivárványos hatású színvilág.

Érdemes keresni az egyensúlyt, hogy a színek változatosak legyenek, de mégse váljon a hatás kaotikussá. A gyep és a tuják zöld tömege kiegyensúlyozható egy vékony sávnyi élénk színű virággal, a sokszínű virágágyás mögötti falra (vagy futtatóra) pedig kerülhet mélyzöld borostyán, ami visszafogott, elegáns háttér lesz.

A formákkal való játék is sok lehetőséget rejt, a szabályos, rövidre fazonírozott gyep, és a szögletesre nyírt sövény mellett remekül mutatnak a buja vadvirágok, a kerekded levendula, vagy éppen egy életteli mini fűszerkert.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert