kutya

Az évszakok cserélődése, az időjárás gyors és kiszámíthatatlan változásai nemcsak minket, de kiskedvenceinket is megviselheti, főleg akkor, ha már idősebb kutyust tudhatunk társunknak. Annak ellenére, hogy a fiatalabb kutyák számára az ősz maga a felüdülés, az idősebbek nehezebben élik meg ezt az időszakot.

Ugyan a kutya, legyen bármilyen életkorú, sokkal felszabadultabb lesz, ha a kánikulát felváltja a számunkra zordabb és hűvösebb időjárás, hiszen ezzel eljön a hosszabb és kényelmesebb séták, erdei túrák és kirándulások ideje egyaránt.

Az idősebb kutyusok egészségi állapotára azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítani, hiszen nem minden esetben pozitívan élik meg a változást.

Mit okozhat az évszakváltás?

Ahogyan nálunk, embereknél, a kutyáknál is az ízületi betegségek jelennek meg leggyakrabban az időskorral. Az ízületek öregedése, a közte lévő “kenőanyag” mennyiségének csökkenése fájdalmas mozgáshoz vezethet.

Mindezt pedig tetézheti a hűvösebb időjárás, valamint a folyamatosan egymást váltó hideg és meleg frontok. Amennyiben szeretnél még többet olvasni a kutyák egészségügyi problémáiról, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin weboldalát!

A bajt úgy veheted észre, ha alaposan megfigyeled kutyusod viselkedését. Amennyiben nehézkesen mozog, nem szívesen kel fel vagy éppen fekszik le, és sem a játékra, sem pedig a sétára nem nyitott, akkor valószínűleg mozgásszervi panaszai vannak.

Ekkor kifejezetten tudatosnak kell lenni és mindent megtenni a panaszok enyhítésére. Ugyan ez egy visszafordíthatatlan folyamat, amely a korral jár, egy kis odafigyeléssel mégis sokkal könnyebbé tehető a kutyus élete.

Hogyan menj elébe a problémának?

Érdemes felkeresned az állatorvosodat és konzultálni a probléma gyökeréről. A tünetek kezeléséhez egy pontos diagnózisra van szükség. Amennyiben a gyanúd beigazolódott, akkor a szakember gyulladáscsökkentő, valamint fájdalomcsillapító készítményekkel fog ellátni. Ezenfelül pedig a táplálkozásra szükséges nagyobb figyelmet fordítanod.

Az évszakváltást megelőző időszakban már érdemes felkészülni és megelőzésképpen alkalmazni pár étrend-kiegészítőt. Vannak olyan – a kiegyensúlyozott étrendben szereplő természetes anyagok, amelyek akár kapszula, akár por formájában is adagolhatók a kutyáknak.

Ilyen természetes étrend-kiegészítő a kurkuma, a kollagén, a glükózamin, valamint a kondroitin. Ezek az ízületvédő készítmények enyhíthetnek a panaszokon.

Nemcsak a táplálkozás a lényeges, hanem egyéb életmódbeli tényezők is, mint a mozgás. Annak ellenére, hogy az idősebb kutyák sokkal kisebb mozgásigénnyel rendelkeznek, mint a fiatalabb társaik, nem szabad annyiban hagyni vágyukat.

Igenis szükségük van a mozgásra, csupán annak intenzitását szükséges jól megválasztani. A mozgásforma gondos kiválasztását követően a rendszerességre is figyelmet kell fordítani annak érdekében, hogy könnyebb legyen elviselni az évszakváltást.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom