pszichológus

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között. Vannak, akik azt hiszik, hogy nincs is különbség. Cikkünkben tisztázzuk, hogy pontosan mi az eltérés a két szakma között.

A legnagyobb eltérés a pszichológus és a pszichiáter fogalma között, hogy az előbbi bölcsészeti diplomával rendelkezik, míg utóbbi orvosi diplomával. Emiatt a pszichológus nem írhat fel gyógyszert, csak a pszichiáter.

Számos esetben szükség van a pszichiáter és a pszichológus együttműködésére

A pszichológus lényegében a lelki folyamatok megismerésével foglalkozik, erre specializálódott. A pszichiáter pedig a test és a lélek összefüggéseivel foglalkozik részletesen. A pszichológus öt éven át tanul a bölcsészkaron, majd pedig továbbképzi magát és szakvizsgázik, így lehet például klinikai szakpszichológus, pedagógiai szakpszichológus vagy tanácsadó szakpszichológus.

A pszichiáter az orvosi egyetem elvégzése után továbbképzi magát és a szakvizsgát pszichiátriából teszi. Emiatt van jogosultsága gyógyszeres kezelés alkalmazására is. Számos olyan eset van, amikor feltétlenül szükség van a pszichiáter és a pszichológus együttműködésére. Például akkor, ha elakadás van a személyiségfejlődésben, mely esetben nem rendezhető a probléma gyógyszeres kezelés segítségével.

Ide sorolható például az az eset, amikor a páciens nem tud kiállni magáért vagy nem tud hatékonyan kommunikálni, esetleg problémája van a konfliktuskezeléssel. A Belvárosi Orvosi Centrumban tapasztalt pszichológusok és pszichiáterek várják a pácienseket.

Mikor van feltétlenül szükség gyógyszeres kezelésre?

A mentális zavarok esetében számos alkalommal kombinált kezelésre kerül sor, vagyis gyógyszeres kezelést és pszichoterápiás segítséget egyaránt kap a páciens. Erre például depresszió vagy pánikbetegség kezelése esetén kerülhet sor. Értelemszerűen ebben az esetben is szükség van a pszichiáter és a pszichológus együttműködésére.

Bizonyos mentális betegségek esetén feltétlenül szükség van gyógyszeres kezelésre. Ide sorolhatóak a nagy pszichiátriai kórképek, például a bipolaritás, a mániás depresszió, a borderline zavar és a skizofrénia. Ezekben az esetekben a pszichológusoknak támogató szerepük van, illetve segítenek a pontosabb kép meghatározásában.

Az okok feltárásával többnyire megoldható, de mindenképpen javítható az állapot

Probléma esetén a cikkben leírtakat mindenképpen érdemes figyelembe venni, és ezek alapján eldönteni, hogy pszichológusra vagy pedig pszichiáterre van-e szükség. Az okok feltárásával többnyire megoldható, de mindenképpen javítható az állapot.

Minden esetben olyan szakembert kell keresni, akiről a páciens valóban elhiszi, hogy képes rajta segíteni. Ha valami miatt nem szimpatikus a szakember, vagy nem sikerül haladni a problémával, akkor mindenképpen érdemes tovább keresgélni.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom