buxus

A puszpáng (Buxus sempervirens) bemutatása, gondozása

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

A puszpángot (Buxus sempervirens) talán szinte senkinek sem kell bemutatni, a kertek, valamint a parkok közkedvelt jól metszhető örökzöld cserjéje. Jól alakítható, ezért a barokk idején, a tiszafához hasonlóan előszeretettel használták a mértani kertekben formára nyírva.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

A növény elég lassan növekedik, léteznek alacsonyabb változatai, amelyek kb. egy méteres magasságig nyújtóznak csak. Ha buxust ültetünk, arra azért számíthatunk, hogy akár a 3méteres magasságot is elérheti. Fontos megemlíteni, hogy a növény mérgező.

Ahogy korábban említettük, nagyon jól alakítható, ezért sövénynek, térhatárolónak is kiváló. További jó tulajdonsága, hogy nagyon sűrű az ágrendszere, és az apró levelekből álló lombozata, ezért szinte áthatolhatatlan, távol tartja a kíváncsi tekinteteket.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

További jó adottsága, hogy egyszerű gondozni, bár a selyemfényű puszpángmoly megjelenése árnyalja ezt a képet. Ez a kártevő hatalmas pusztítást képes végezni a kert buxus állományában.

Bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődik, ezért akár árnyékba is ültethetjük. A talaj tekintetében sem különösebben kényes, arra ügyeljünk, hogy jó vízáteresztő földbe ültessük.

Közepes vízigényű növényként tartják számon, száraz nyarakon meghálálja az öntözést. Metszeni elég évente egy alkalommal, ősz elején. Szaporítása dugványozással, félfás, vagy fás dugvánnyal történhet.

A selyemfényű puszpángmoly

selyemfényű puszpángmoly

Kép forrása: Pixabay.com

A puszpáng kártevői közül, a selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) emelnénk ki, amely csúnya károkat, tarrágást is képes okozni.

Magyarországon csak a közelmúltban jelent meg ez a rendkívül káros rovar. A moly hernyói felelősek a károkért, fokozatosan bekebelezik a növény levélzetét.

selyemfényű puszpángmoly hernyója 2

Kép forrása: Pixabay.com

Felismerésük nagyon könnyű, a hernyók fehér szövedéke, rágásnyoma, és ürüléke, egyértelmű jelek. Enyhébb kártétel esetén megoldást jelent, az elpusztított részek levágása, és elpusztítása. Súlyosabb esetben vegyszeres növényvédelmet kell alkalmazni.

A puszpáng dugványozása

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

Dugványokat készíthetünk a levágott ágvégekből, valamint a nagyobb, vastagabb ágakból is. Utóbbiakat, közvetlenül a kertben duggatjuk.

A dugványozáshoz edényre, kb. 7cm-es ágvégekre, valamint lazább szerkezetű ültetőközegre, és gyökereztető hormonra van szükség. A levágott ágvégekről szedjük le a legalsó leveleket, és mártsuk őket gyökereztető hormonba.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

Ültessük el a hajtásokat, a laza szerkezetű földdel töltött edénybe, és öntözzük meg őket. Fedjük le fóliával, és keressünk az edény számára árnyékos helyet. Biztosítsunk megfelelő páratartalmat és nedvességet a gyökeresedés ideje alatt.

A nagyobb ágakat a kertben, egy sorba ültessük el, és tartsuk nedvesen. Ezek a nagyobb dugványok lassabban eresztenek gyökeret.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek