fólia sátor növénytermesztés barracon

Ha azt halljuk, hogy raktárcsarnok vagy ipari csarnok, akkor egy hatalmas betonépületet képzelünk el, ahol különböző műszaki tevékenységet végeznek.

Manapság azonban a raktárcsarnokok nemcsak betonból készülhetnek, és a felhasználási módjuk is meglehetősen kiszélesedett. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk mennyire is egyszerű növénytermesztésre használni egy csarnokot.

Könnyűszerkezetes, mégis ipari?

Léteznek már, úgymond könnyűszerkezetes raktár és sátorcsarnokok, de ugyanezzel a technológiával lovardák és lovas csarnokok is. Sokan azért döntenek emellett a lehetőség mellett, mert könnyű felállítani, és akár szétszerelni is, nem tart hónapokig az építkezés, és világítás vagy fűtéstechnika is a rendelkezésünkre állhat.

A mezőgazdaság is egyre jobban felfedezi magának ezt a fajta megoldást. Sok gazda tárolja ilyen raktárcsarnokban vagy sátorcsarnokban a mezőgazdasági gépet vagy akár takarmány-tárolónak vagy gabonaraktárnak.

Azonban ezen túl is számos olyan lehetőség van, amire egy sátorcsarnokot fel lehet használni. Nem is gondolnánk, de akár állattartásra is használhatjuk istálló helyett, sőt, már az ipari növénytermesztésben is többen veszik igénybe ezt a lehetőséget.

Raktárépületből fóliasátor

Egy könnyűszerkezetes raktárcsarnokból vagy sátorcsarnokból üvegház, fóliasátor is lehet. Most nem a hagyományos, kiskerti fóliasátrakra kell gondolni.

Ha a kertünkben állítunk fel fóliasátrat, akkor egy tartószerkezetre és egy megfelelő fóliára lesz szükségünk, de ipari méretekben lényegesen nagyobb igényeket kell kielégítenie egy fóliasátornak vagy üvegháznak.

Az üvegházak és fóliasátrak külföldön sem ismeretlenek a növénytermesztés szempontjából. Ám míg mondjuk Hollandiában vagy Dániában csak a téli hideget kell számításba venni, addig hazánkban számos más tényezőt is figyelembe kell vennünk.

A téli szeszélyes hideg ellen védelmet kell nyújtania egy fóliasátornak vagy üvegháznak, ki kell bírnia az esetleges hónyomást, de emellett a nyári forró és napos időszakot is, tehát árnyékolni, szellőztetni, és hűteni is kell.

Ez egy nagyon összetett igény, ám a raktárcsarnokokat és sátorcsarnokok igazodni tudnak ezekhez az igényekhez.

Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, és nemcsak a zöldségtermesztés területén, hanem virág és dísznövénykertészetek is dolgoznak fóliasátrakkal.

Miért szükséges a fóliasátor a zöldség, virág és dísznövénytermesztéshez?

Ha tavasszal és nyár elején kisétálunk a piacra, akkor rengeteg virágot, növényt és zöldségpalántát találunk. A bőség zavarában azt sem tudjuk, melyiket is válasszunk. Ám ahhoz, hogy ez a széleskörű válaszék a rendelkezésünkre állhasson, ezeket a növényeket elő kell nevelni.

Ez elsőre egyszerű feladatnak tűnhet, de gondoljunk bele, hogy ahhoz, hogy tavaszra elejére-közepére virágzó palántákat és virágokat vehessünk, a magokat már jóval korábban, tél közepén-végén el kell ültetni.

Ezt szabadföldben nem lehetne megtenni hazánkban, mivel a tavaszi fagyok akár májusig is elhúzódhatnak.

Ehhez fóliasátrakra van szükség. A legnépszerűbb palánták tavasszal a paradicsom és a paprika, melyeknek a csírázáshoz, és alapvetően a növekedéshez kellemes melegre, úgy 18-20 fokra van szükségük, és párás környezetre.

De nemcsak a zöldségek igényelhetnek előnevelést. Számos olyan egynyári, kétnyári vagy évelő virág van, amely palántanevelést igényel, mint például a körömvirág, a petúnia vagy az egynyári szegfű.

Emellett a dísznövények többsége is fóliasátrakban nevelődik, mielőtt a boltok és a kertészetek polcaira kerül.

Az 5 legkelendőbb fóliasátras növény hazánkban

A fóliasátras termesztést már tél végén, kora tavasszal meg lehet kezdeni. Ilyenkor a leggyakoribb növények a salátafélék, de elültetésre kerül a retek is. Ezek a növények hidegtűrőek, vagyis nem igényelnek különösebben fűtést sem. Kiültetni sem kell őket, csak betakarítani, amikor megérnek.

Másodveteménynek már vethetünk paradicsomot, paprikát és uborkát, ezek hazánkban a legkelendőbb palánták, amiket a piacokon tavasszal keresnek az emberek. Ahhoz, hogy kiültethetőek legyenek, meg kell várni a tavaszi fagyok elmúlását, április-május környékét.

De a virágok közül is sok kezdi meg az életét fóliasátorban. Az egynyáriak közül az 5 legkeresettebb fóliasátras virág a az őszirózsa, a kerti dália, az egynyári szegfű, a kerti petúnia és a bársonyvirágok.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik