rákvirág

A rákvirág (Aglaonema sp.) bemutatása

A rákvirág (Aglaonema sp.) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiából származó növény. Hazánkban kedvelt levéldísznövény, lakásban, valamint közintézmények, vendéglátóhelyek dekorációjaként egyaránt megállja a helyét. Jó árnyéktűrő képességgel rendelkezik, sötétebb szobákban is szépen fejlődik.

Az üzletek leggyakrabban a közönséges vagy változó rákvirág (Aglaonema commutatum), valamint a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) különböző változatait forgalmazzák.

Nemcsak jó árnyéktűrő képessége miatt hasznos növény! Egyike azoknak a szobanövényeknek, melyek szerepelnek a NASA „Levegő javítása növényekkel” tanulmányában. A rákvirág a levegőben lévő szennyező anyagok közül a benzol mennyiségét csökkenti jelentősen.

A rákvirág (Aglaonema sp.) igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Ahogy a rákvirág bemutatásánál már utaltunk rá, ez a növény remek választás, olyan helyekre, ahol kevés a fény. Árnyékos és félárnyékos helyen, szobahőmérsékleten érzi igazán jól magát, télen is legalább 16 fokos hőmérsékletet igényel.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Tavasszal és nyáron gyakrabban, ősszel, és télen ritkábban öntözzük. Nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal tápoldatozzuk. Gondoskodjunk a megfelelő talajhőmérsékletről is. A rákvirág nem szereti a nagyon száraz levegőt, ezért érdemes párásítani.

A leveleket nem szabad vízzel permetezni, mert foltossá válnak, ezért esetében a közvetett párásítás a jó megoldás.

Átültetés, szaporítás

rákvirág

Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Az idősebb növényeket szükség esetén, a fiatalabbakat minden tavasszal át kell ültetni B virágföldbe, lapos edénybe. A földbe keverjünk hungarocell darabkákat.

Nyáron fejdugványokkal, míg tavasszal az átültetéskor tőosztással szaporítható. A fejdugványok vízben 5-6 hét alatt meggyökeresednek.

Kártevők, betegségek

A száraz levegő kedvez a levél és pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésének is. Ha túl hideg a földje, illetve kemény és hideg az öntözővize, akkor növekedési problémák lépnek fel, a levelek szélei pedig barnulni kezdenek.

Összefoglalva:

Elhelyezés: árnyékos vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyet válasszunk számára.

Öntözés: vízigénye átlagos, tavasszal és nyáron gyakrabban, ősztől ritkábban öntözzük.

Tápoldatozás: nyáron, kéthetente mérsékelten tömény tápoldattal tápoldatozzuk.

Párásítás: kedveli a párás levegőt, leveleire ne permetezzünk vizet, közvetett módon párásítsunk.

Átültetés: a fiatal növényeket évente, a nagyokat, csak ha szükséges, akkor ültessük át. Az átültetést tavasszal végezzük, B virágföldbe ültessük.

Szaporítás: a tavaszi átültetéskor tőosztással, nyáron dugvánnyal szaporíthatjuk.

Kártevők, betegségek: kártevők közül a takácsatkák és a pajzstetvek támadhatják meg. Levélszélei barnulni kezdenek, és növekedési problémák lépnek fel, ha földje túl hideg, illetve ha hideg és kemény az öntözéshez használt víz.

Képek forrása: Dreamstime.com; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények