régiséget örököltem

Sajnos mindannyiunk életében eljön a pillanat, hogy egyik szeretett rokonunk jobblétre szenderül. Ilyenkor olyan kellemetlen és lelkileg megterhelő feladatokkal is szembesülhetünk, mint például a házuk és holmijuk összepakolása.

Természetesen ilyen esetben számos olyan tárgyra bukkanhatunk, amely a mi generációnknak régiesnek tűnhet. A régiséggel az a baj, hogy gyakran öregesnek véljük és úgy látjuk, nem illik a modern stílusú berendezésekhez.

Ám néha nem árt a felszín alá nézni, mert akár igazi műtárgyak is lehetnek. Amennyiben úgy érezzük, kincsre leltünk, érdemes egy régiség felvásárlással foglalkozó szakember segítségét kérni a továbbiakban.

Első lépések egy ház szanálásban

Egy ház szanálása nagyon nehéz feladat tud lenni. Amikor elkezdjük feltérképezni a dolgok sokaságát, több csoportot kell kialakítanunk. Vannak olyan holmik, amikre nincs szükségünk, vannak olyanok, amelyeknek számunkra érzelmi értékük van, s természetesen vannak azok, amik a mindennapokban bevetésre kerülnek.

Ezeket mindet jól elkülönített, átlátható kupacokba gyűjtjük. A legnehezebben nyilvánvalóan azoktól válunk meg, amelyeket nem használunk minden nap, viszont valami miatt kötődünk hozzájuk. Ez lehet azért, mert szép emlékeket őriznek vagy mert egy számunkra kedves emberhez kötjük.

Szanálás az öröklés után

Ha egy szeretett rokonunk elhalálozik, gyakran azzal szembesülünk, hogy a hagyaték mellett a házáról és holmijáról is döntenünk kell. Nekünk jut az a lélekbemarkoló feladat, hogy feltérképezzük, mit szeretnénk megtartani és mitől szeretnénk megválni.

Nem is gondolnánk, mennyi minden tud értékes műtárgynak bizonyulni. Érdemes körbenézni a padláson, mivel gyakran meg is feledkezünk a régi családi porcelánról, a nemzedékről nemzedékre szállt festményről vagy egyéb számunkra talán inkább semleges tárgyról.

Örökölt ház esetében az antik bútorokrégies kinézetük ellenére még lehetnek kifejezetten értékesek. Az idősek gyakran úgy gondolják, hogy az igazán értékálló dolgok, azok az arany- illetve ezüstékszerek, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül az ékszeres dobozok tartalmát sem.

Fontos ebben a folyamatban átállítani a nézőpontukat, így nem csak a régiséget látjuk benne, hanem adott esetben az értéket is.

Az örökség kerüljön méltó helyre

Ha az örökös nem tart igényt a meglelt holmikra, egy ingyenes értékbecslést követően eladhatja azokat egy hagyaték felvásárlásra specializálódott szakembernek. Gyakran nem csak antik darabok megvételéről, hanem teljeskörű hagyaték felvásárlásról van szó.

Az azonnali készpénzes fizetéssel járó folyamat akár néhány órán belül is lezajlik. Ezért mindenképpen gyors és kényelmes megoldás.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom