robotfűnyíró

Már nemcsak a naptár, hanem a kinti hőmérsékletek, az éledező természet is arra enged következtetni, hogy megérkezett a tavasz. A kertes házban élők számára ez egyet jelent: itt az idő elővenni a fűnyíráshoz használt eszközöket és felkészíteni azokat a szezonra!

Mivel tavaly már nagyon sokan vásároltak maguknak robotfűnyírót, ezért rengetegen most találkoznak először a termék kapcsán a tavaszi karbantartás fogalmával. Hogy mire kell figyelni a téli leállás után az első tavaszi indításkor? Egyáltalán miként készítsük fel őket a munkára?

Robotfűnyíró karbantartási lista a tavaszi beüzemeléshez

Mielőtt tavasszal először elindítanánk robotfűnyírónkat, elengedhetetlen gondoskodni néhány teendőről, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az eszköz megfelelően tudja végezni a dolgát, illetve sem a nyírás minősége, sem az élettartam ne szenvedjen csorbát.

Az alábbi karbantartási listán ezért nagyon fontos végigmenni minden tavasszal:

Ellenőrizzük a kések élességét

Minden fűnyíró lelke a kés, hiszen ezzel vágja a füvet. Ha nem is találkoznak kavicsokkal vagy botokkal, akkor is csorbul az élük, így tavasszal ajánlott megélezni vagy jelentősebb elhasználódás esetén cserélni őket.

A huzalokat is mindig vizsgáljuk meg

Nagyon sokan télre sem szedik fel a határoló huzalokat, így előfordulhat, hogy ebben az évszakban valami kár keletkezik bennük, például elmozdulnak a helyükről, esetleg elszakadnak.

Ajánlott ezért az első indítás előtt ellenőrizni a határoló vezetékeket, a rögzítő szegeket és ha kerültek új fák vagy ágyások a kertbe, akkor azok körbekerítéséről is gondoskodni kell.

Amennyiben robotfűnyírónk munkáját nem huzal szabályozza, hanem saját szenzorjaira hagyatkozva működik, akkor térképeztessük fel vele újra a kertet és finomítsuk a kapott eredményeket a társalkalmazásban.

Gondoskodjunk a fűnyíró takarításáról

Nem szabad félvállról venni a robotfűnyíró takarítását sem a szezon kezdete előtt. Különösen akkor fontos ez, ha télen takarítás nélkül küldtük pihenni az eszközt. A leginkább a hajtókerekek környékéről, a késekről, valamint a szenzorokról ajánlott eltávolítani a lerakódásokat, amelyek negatívan befolyásolhatják a működést.

Ellenőrizzük az akkumulátort

Minden robotfűnyíró akkumulátorral dolgozik, így az első beüzemelés előtt ajánlott ellenőrizni a töltöttséget. A téli időszakban gyakran lemerülnek, így helyezzük el néhány órára a dokkolón, mielőtt dolgozni küldenénk. Nagyon fontos vetni egy pillantást a csatlakozókra is, hiszen azok könnyedén oxidálódhatnak a téli időszakban.

Gondoskodjunk a szoftveres frissítésről

Ha egy jobb gyártó termékét választottuk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a téli leállás alatt érkezett egy frissítés a robotfűnyíróhoz. Érdemes ezért az alkalmazást, illetve magát az eszközt is frissíteni, hiszen előfordulhat, hogy újabb opciók és finomhangolások is érkeztek hozzá.

A beállításokat is nézzük meg

Végül, de nem utolsó sorban ellenőrizzük, hogy a robotfűnyíró tavalyi beállításai aktuálisak-e még vagy szükséges módosítani? Gondosan nézzünk át minden funkciót, és aktualizáljuk kertünkhöz, illetve a mostani igényeinkhez.

Az első indítás előtt a kertet is elő kell készíteni a robotfűnyírónak

A fentiekkel magát a robotfűnyírót ugyan felkészítettük a munkára, de ez még közel sem jelenti azt, hogy maga a kert készen áll a kis gép fogadására. Az első nyírás előtt a kertet is fontos előkészíteni a robotfűnyírónak!

Nagyon fontos lesz ugyanis eltávolítani a kijelölt területen belül az összes olyan akadályt, ami meg tudja nehezíteni a fűnyíró munkáját. Nem elég elgereblyézni, el is kell hordani a vakondtúrásokat, a gyerekjátékokat, a kerti szerszámokat és az összes növényi nyesedéket, ami gondot okozhat.

Érdemes odafigyelni a nagyobb levelekre, az ágakra, de még az őszről ottmaradt gyümölcsmaradékokra is – különösen a csonthéjasok esetén.

Ügyeljünk arra, hogy földmunkákat a robotfűnyíró beüzemelése előtt közvetlenül már ne végezzünk, ha mégis elkerülhetetlen, akkor azokat a területeket mindenképpen tegyük meg no go zónának.

Mekkora fűmagasságot szabad nyírni először a robotfűnyíróval?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, ugyanis gyártónként eltérő lehet, hogy a robotfűnyírók mekkora fűmagassággal tudnak elbánni. Általános alapszabály, hogy a maximális vágásmagasságnak legfeljebb a fele az, amivel a robotfűnyírók első vágáskor jól boldogulnak

Hogy ez valahol 5, valahol 8 centiméter, azt gyártója válogatja. Érdemes egyébiránt betartani azt az aranyszabályt, hogy az év első fűnyírását mindig valamilyen nagyobb teljesítményű fűnyíróval végezzük el, majd ezt követően küldjük rá a robotfűnyírót.

Fontos, hogy az első néhány vágást ajánlott mindig magasabbra hagyni, nehogy a fű gyökérzete megsérüljön, hiszen ezzel nagyon könnyen tönkre tudjuk tenni a pázsitot.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert