kert

Egyre többet hallani a tudatos szemléletmódok között a tudatos kertépítés és kertészkedést is. Ennek mondhatni szerves része a rovarbarát ökokert kialakítása otthon, ami ráadásul nem is kifejezetten bonyolult tudomány, hiszen számos apró trükkel csábíthatjuk a hasznos rovarokat házunk tájára.

Miért jó a rovarbarát kert?

A rovarok védelme sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk! Ezek az élőlények végzik ugyanis a növényi beporzás oroszlánrészét, és már csak ezzel is az egyik leglényegesebb állatfajoknak tekinthetők, hiszen beporzás nélkül a növényvilág döntő része rövididőn belül elpusztulna.

Mindemellett a rovarok az ökológiai láncban is fontos szerepet játszanak, nem beszélve arról, hogy ezek az élőlények rajtunk is túltéve alkotják a legnépesebb csoportot a bolygón.

A rovarok azonban az emberi tevékenység nyomán nagy számban pusztulnak el, és számos fajuk tűnik el. A vegyszeres szennyezés, az ember okozta klímaváltozás, a természetes területek eltűnése (vagy mezőgazdasági területté alakítása) és a célzott rovarirtás mind-mind olyan tényezők, melyek rettentően káros hatással vannak a rovarokra.

Hogyan alakítható ki rovarbarát kert?

Tudományos vizsgálatok alapján a három leginkább érintett, tehát a legveszélyeztetettebb, és ökológiai szempontból a leginkább védendő rovarcsoport a következő:

 • molylepkék és pillangók
 • méhek
 • lebontó rovarok

A három veszélyeztetett rovarcsoporttal kapcsolatban azonban jó hír, hogy mindegyik képviselői nagy számban megtalálhatók a közönséges kertekben is, így aki szeretne aktívan cselekedni a védelmük érdekében, az könnyedén meg is teheti az alábbi pár trükkel:

Ültessünk beporozni való növényeket!

Ültessünk beporzást igénylő dísznövényeket, színes-illatos virágokat, melyek mágnesként vonzzák a legkülönfélébb rovarokat kertünkbe A virágporban gazdag növények terített asztalt jelentenek számos rovarfélének, így a táplálékban gazdag területen hamar megjelennek.

Helyi növényekkel díszítsük kertünket!

Mindenképp érdemes honos növényfajokat telepítenünk, melyeket a helyi rovarvilág igényel. A honos növények és a helyi rovarok ugyanis elválaszthatatlan kapcsolatban vannak egymással. A honos növények ráadásul könnyebben nevelhetők, kevesebb gondoskodást igényelnek.

Alakítsunk ki rejtekhelyeket!

A rovarbarát kert létrehozásához érdemes rejtekhelyet biztosítanunk a rovaroknak számára. Erre a célra alkalmasak a:

 • dús cserjék,
 • sűrű lombú sövények,
 • futónövények.

A hasznos rovarok érdekében hagyjunk meg kisebb-nagyobb területen dús, buja aljnövényzetet, ne legyen az egész pázsitfelület katonásan rövidre nyírt. A jól megtervezett és kivitelezett szegélynyírás akkus szerszámgéppel sokat érhet a rovarok szempontjából is.

Kerüljük a rovarirtókat!

Természetesen a rovarbarát kert egyik alapja, hogy ne használjunk rovarirtó szereket, vagy olyan kemikáliákat, melyek károsak a rovarokra nézve. Ezért kerüljük a káros permetszereket, a talajfertőtlenítő szereket.

Váltsunk bio szemléletre!

A rovarok kertbe csábításához próbáljunk minél nagyobb arányban áttérni biokertészeti módszerekre. Ezek a metódusok vagy semlegesek a rovarokra nézve, vagy egyenesen kedvezőek a számukra. A biokertészeti fogásokkal ráadásul az esetek többségében anyagilag is jobban járhatunk.

Komposztáljunk!

A komposztálás nem csupán jótékony újrahasznosítás a növények érdekében, hanem a komposzthalom egyben remek búvóhely a rovaroknak, valamint remek terep a lebontást végző rovaroknak is. A komposztálás ráadásul a hiedelmekkel ellentétben nem jár bosszantó szaghatásokkal, és kis kreativitással a komposztáló látványa sem lesz zavaró.

Biztosítsunk otthont a rovar vendégeknek!

Végül, de nem utolsó sorban érdemes rovarhotelt elhelyeznünk, vagy készítenünk. Ez egy szekrényszerű, polcozott építmény, melybe olyan tárgyakat kell elhelyezni, melyek búvóhelyül vagy élelemül szolgálhatnak a rovaroknak. Ilyenek lehetnek többek közt a:

 • lyukacsos téglák,
 • cserépdarabok,
 • megfúrt fatörzs darabok,
 • összekötött nád-, vagy bambusz szárak,
 • edénybe halmozott fakéreg törmelék vagy toboz.

Összegezve: A rovarok kertünkbe csábítása tehát nem bonyolult tudomány, ráadásul számos pozitív hozadéka is lehet ezen törekvésünknek, így kertünk is szebbé válhat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert