rózsás hagyma

A rózsás hagyma (Allium roseum) bemutatása, gondozása

rózsás hagyma

Allium roseum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lucarelli

A rózsás hagyma (Allium roseum) a Földközi-tenger vidékén őshonos hagymás növény. Alacsonyabb termetű díszhagyma, kb. 30-40 cm-es magasságot ér el.

Jól mutat sziklakertbe és virágágyásba ültetve egyaránt. Virágzata világos rózsaszín árnyalatú, jellemzően áprilisban és májusban nyílik. Nem csak a kertben, hanem vágott virágként lakásunkban is díszít.

A rózsás hagyma egyszerűen nevelhető kerti növény, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban jól fejlődik. Elég rendszeresen, de mértékkel öntözni, a túlöntözést kerüljük. Elvirágzás után, vágjuk le a virágot, a leveleket hagyjuk leszáradni.

A hagymákat évekig nem kell felszedni, egy helyen maradhatnak, így évről évre erős és szép virágokkal örvendeztetik meg a kerttulajdonosokat. Elég 4-5 évente felszedni őket és hűvös, sötét helyen pihentetni az őszi ültetésig.

A díszhagymák ültetése

Allium 'Mont Blanc'

Allium ‘Mont Blanc’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagymák ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október. A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, pl. egy 5cm-es hagymát 15cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba.

Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetni a hagymákat.

A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25cm-re.

Képek forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Wikipédia / Szerző: Lucarelli

Források: Wikipédia – Hagyma nemzetség; Wikipédia – Allium roseum; Bakker.com – A díszhagyma ültetése; Fexin.eu – Allium roseum

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők